Nga JPL

Asteroidet Nje trup relativisht i vogel shkembor qe orbiton diellin.
Kometat Nje objekt relativisht i vogel, pjeserish aktiv ,dhe objekt i akullt- i cili mund te avulloj ne rrezet e diellit duke formuar nje atmosfere (te quajtur koma) prej pluhurit dhe gazit dhe, nganjehere, nje bisht pluhuri ose gazi.
Meteoroidet Nje grimce e vogel nga nje komete ose asteroid qe orbiton diellin.
Meteoret Nje fenomon i dritshem qe shihet nga banoret e tokes qe rezulton kur nje meteoroid hyn ne atmosferen e Tokes dhe shkrihet; i njohur ndryshe si ‘nje yll duke rene’.
Meteoritet Nje meteoroid qe mbijeton kalimin e saj neper atmosferen e Tokes dhe mberrin ne siperfaqe te tokes quhet Meteroit.

Cdo dite, Toka bombardohet nga me shume se 100 ton pluhuri dhe grimca ne madhesine e reres.

Rreth nje here ne vit, nje asteroid ne madhesine e nje makine godet  atmosferen e Tokes,dhe krijon nje pamje te nje objekti qe shndrit teksa ai po digjet ne atmofere .

Cdo 2.000 vjet apo me shume, nje meteoroid me permasat e nje fushe futbolli godet Token dhe shkakton deme te medha ne ate zone qe godet.

Se fundi, vetem nje here ne disa milion vjet, nje objekt i madh mund kercenoje civilizimin Tokes seriozisht.

Shkembinjte hapesinor me te vegjel se rreth 25 metra (rreth 82 kembe), me shume gjasa digjen teksa ata futen ne atmosferen e Tokes dhe do te shkaktoje pak ose aspak deme aty ku godasin (gjithmone nese arrijne siperfaqen) .

Nese nje meteoroid shkembor me i madh se 25 metra, por me i vogel se nje kilometer (pak me shume se 1/2 milje) do te godiste Token, me te ngjare mund te shkaktoje deme ne zonen e perplasjes.

Ne besojme se cdo gje me e madhe se nje deri ne dy kilometra (nje kilometer eshte pak me shume se nje gjysme milje) mund te kete efekte ne mbare boten. Ne 5.4 kilometra ne diameter, potencialisht eshte i rrezikshem per jeten ketu tek ne.

Per krahasim, asteroidet qe popullojn ne rripin kryesor te asteroideve midis Marsit dhe Jupiterit,  paraqesin kercenim per Token, mund te jene aq te medhenj, saqe variojne nga 940 kilometra (rreth 583 milje) ne diameter.

Vizitoni:https://www.jpl.nasa.gov/asteroidwatch/ dhe https://solarsystem.nasa.gov/

Perditesimi per here te fundit 19 prill,2017.

Tags:ASTEROIDE, ASTRONOMI, KOMETA, SISTEMI DIELLOR

 

Advertisements