Hubble & Spitzer vezhgojne nje ‘Pinguin duke ruajtur Vezen e saj’

Cifti galaktikor i njohur Arp 142 eshte i vendosur ne konstelacionin jugor te Hydra, afersisht 326 milione vjet drite larg. Eshte nje anetar i katalogut te Arp te galaktikave te vecanta te vezhguara nga astronomi Halton C. Arp ne vitet … Vazhdoni leximin Hubble & Spitzer vezhgojne nje ‘Pinguin duke ruajtur Vezen e saj’

Te dhena te reja rreth perberjes dhe atmosferes se planeteve te TRAPPIST-1

Nje vit qe nga zbulimi i shtate planeteve me madhesin e Tokes te sistemit TRAPPIST-1, shkencetaret kane punuar shume per te kuptuar me mire keto bote joshese qe jane vetem 40 vite drite larg. Fale te dhenave nga nje kombinim teleskopesh … Vazhdoni leximin Te dhena te reja rreth perberjes dhe atmosferes se planeteve te TRAPPIST-1

Hubble dhe Spitzer bashkojne forcat per te zbuluar nje galaktike ‘bebe’

Aq sa te fuqishem sa jane teleskopet hapesinor Hubble dhe Spitzer te NASA-s, ata kane nevoje per nje ndihme te vogel nga natyra per te kerkuar objekte te largeta, dhe keshtu galaktikat me te hershme ose me te parat qe … Vazhdoni leximin Hubble dhe Spitzer bashkojne forcat per te zbuluar nje galaktike ‘bebe’

Astronomet mund te kene shpjeguar sjelljen e cuditshme te yllit KIC 8462852

Per dy vite KIC 8462852 ka hutuar astronomet me ndryshimet e tij te cuditshme ne shkelqim. Dy grupe hulumtimesh te publikuara kane zgjeruar ate qe dime dhe kane diskredituar disa shpjegime te tjera, por ne jemi ende larg nje pergjigje … Vazhdoni leximin Astronomet mund te kene shpjeguar sjelljen e cuditshme te yllit KIC 8462852

Teleskopet e ESO & NASA’s vezhgojne driten e pare nga nje burim ‘Valesh Gravitacionale’

Edhe në ketë vit kulmi i zbulimëve shkencore është një arritje astronomike. U dha prova e parë e përplasjeve të yjeve neutron. Për herë të parë u zbuluan valët gravitacionale nga një burim tjetër nga ato të vrimave të zeza. … Vazhdoni leximin Teleskopet e ESO & NASA’s vezhgojne driten e pare nga nje burim ‘Valesh Gravitacionale’

‘Mjegullnaja e Merimagmes’ kundrejt sfondit kozmik

Nje mjegullnaje e njohur si “Mjegullnaja e Merimanges” shkelqen ne nje drite florushente te gjelbert ne nje imazh infra te kuq nga Teleskopi Hapesinor Spitzer i NASA-s dhe nga Two Micron All Sky Survey (2MASS). Merimagma, zyrtarisht e quajtur IC … Vazhdoni leximin ‘Mjegullnaja e Merimagmes’ kundrejt sfondit kozmik

Pamje e re e mjegullnajes se Gaforres ne gjatesi-vale te ndryshme

Mjegullnaja e Gaforres eshte e kataloguar si M1, dhe objekti i pare ne listen e famshme te Charles Messier, te objekteve qiellore qe nuk jane kometa. Ne fakt, mjegullnaja e Gaforres eshte ne te vertet nje mbetje supernove, duke zgjeruar … Vazhdoni leximin Pamje e re e mjegullnajes se Gaforres ne gjatesi-vale te ndryshme