AstroAlb-Astronomy

AstroAlb-Vendi ku astronomia flet shqip

Udhetime ne Hene,Mars dhe Pertej.

-Nje mision i njeriut ne Mars ka qene ka qene nje nder objektivat kryesore te eksplorimit hapesinor.

Shikoje:https://astroalbastronomy.wordpress.com/category/udhetimi-ne-mars/

1-Eksplorimi i Marsit ka qene qellimi i programeve kombetare te hapesires per dekada te tera. Puna paraprake per misione qe do te perfshinte eksploruesit e njeriut eshte bere qe nga viti 1950, me misione te planifikuara ne menyre tipike duke cituar se do te zhvilloheshin ne 20 ose 30 vitet e arshme, kur ata jane hartuar.

Per sa i perket programit aktual amerikan te hapesires, programi afatgjate i NASA-s Orion ka nje ritem te projektuar te zhvillimit e tille qe, qe ecjet ne mars te ndodhin ne 2030-2035.

Nje simulim i Austronauteve ne siperfaqen e Marsit,duke eksploruar.

NASA eshte duke zhvilluar kapacitetet e nevojshme per te derguar njerezit ne nje asteroid deri ne vitin 2025 dhe ne Mars ne 2030.
Marsi eshte nje destinacion i pasur per zbulime shkencore dhe eksplorimit robotik dhe njerezore qe ne te zgjeronim pranine tone ne Sistemin tone Diellor. Formimi i saj dhe evolucioni jane te krahasueshme ne Toke, duke na ndihmuar te mesojne me shume per historine e planetit tone dhe te ardhmen. Mars kishte kushte te pershtatshme per jeten ne te kaluaren e saj. Eksplorimit ne te ardhmen do te mund te zbuloje prova te jetes, duke u pergjigjur nje prej mistereve themelore te Astronomis: A ekziston jeta pertej Tokes?

Ndersa eksploruesit robotik kane studiuar Marsin per me shume se 40 vjet, rruga e NASA-s per eksplorimin njerezor te Marsit fillon ne orbiten e ulet te tokes,pra ne satcionin nderkombetare te hapesires . Astronautet ne laboratorin orbital ja duke na ndihmuar te provojme shume e teknologji dhe sisteme te komunikimit te nevojshme per misionet e njeriut ne hapesiren e thelle, duke perfshire Marsin.

Hapi i ardhshem i NASA’s eshte hapesira e thelle, ku NASA do te dergoje nje mision robotik per te kapur dhe te percjell nje asteroid rreth orbites se henes. Astronautet ne bordin e anijes Orioni do te shqyrtojn nje asteroid ne vitet 2020, duke u kthyer ne Toke me mostra. Kjo pervoje ne ecjet hapesinore te njeriut pertej orbites se ulet te tokes do te ndihmoje NASA’n te pergadis teknologji te reja. Duke filluar ne vitin 2018, ku rraketa e fuqishme ”Sistemit i Leshimit te Hapesires” ose SLS do te mundesoje keto misione per te provuar aftesite e reja.

NASA gjithashtu eshte nje lider si Udherryfyes te Eksplorimit Global , duke punuar me partneret nderkombetare dhe industrine komerciale te SHBA-ve ne nje zgjerim te koordinuar te pranise njerezore ne sistemin diellor, me misionet e njeriut ne siperfaqen e Marsit.

2-

NASA eshte duke zhvilluar nje mision robotik per te vizituar nje pjese te madhe te nje asteroidi prane Tokes,per te kapur nje gur disa-tonesh nga siperfaqe e saj, dhe te bjeri ate ne nje orbite rreth Henes. Pasi ajo eshte aty, astronautet do te shqyrtojn ate dhe te kthehen me mostrat ne vitet 2020. Kjo rikthim misioni i asteorideve (ARM) eshte pjese e planit te NASA-s per te avancuar teknologjite e reja dhe ecjeve hapesinore per pervojen e nevojshme per nje mision te njeriut ne sistemin e Marsit ne 2030.

Per me shume rreth ketij misioni ne shqip,vizitoni:https://astroalbastronomy.wordpress.com/2016/09/15/misioni-i-nasas-per-te-terhequr-ne-asteroid-ne-nje-orbite-rreth-henes/

Shih videon.

3-NASA eshte duke punuar shume per te ndertuar anijen Orion, raketa SLS dhe sistemet tokesore te nevojshme per te derguar astronautet ne hapesire te thelle.

Tags:NASA,SLS,Orion,Udhetime ne Mars,Teknologji te Reja.

Linket;

https://www.nasa.gov/content/nasas-journey-to-mars/

http://mars.nasa.gov/participate/send-your-name/orion-first-flight/

https://www.nasa.gov/content/journey-to-mars-overview

Advertisements
Këtë e pëlqejnë %d blogues: