AstroAlb-Astronomy

AstroAlb-Vendi ku astronomia flet shqip

TESS-Sateliti i Studimit te Tranzitimit te Planeteve.

Kerkimi per planete te reja eshte ketu. Sateliti i studimit te tranzitimit te planeteve i NASA’s ose TESS eshte duke u prodhuar tek NASA.Qe nga leshimi ne 2017,2018 TESS do te identifikoje planetet qe rrotullohen rreth yjeve te ndritshme vetem jashte sistemit tone diellor duke perdorur ate qe eshte njohur si metoda e tranzitimit. Kur nje planet kalon para, ose transiton, yllin e tij mëmë, ajo bllokon pak drite te yllit.

TESS do perdori kete teknike per te zbuluar pranine e planeteve dhe te ofroje informacion shtese ne lidhje me ta. TESS do te jete ne gjendje per te mesuar madhesine e planeteve qe sheh dhe se sa kohe i merr atyre per te perfunduar nje orbite. Keto dy pjese te informacionit jane kritike per te kuptuar nese nje planet eshte i afte per te mbeshtetur jeten. Ne krahasim me misionin Kepler, i cili ka kerkuar egzoplanete mijera vite-drite larg nga Toka drejt konstelacionin Mjellma, TESS do te kerkoje per egzoplanete qindra vite-drite ose me pak ne te gjitha drejtimet qe rrethojne sistemin tone diellor.

Tess do studjoj 26 segmente te ndryshme te njohura si pllakat e qiellit. Kamera e fuqishme e anijes do te shikoje ne menyre te vazhdueshme ne cdo mjegull per me shume se 27 dite, dhe duke matur driten e objektivit per cdo dy minuta. TESS do te shoh yje te klasifikuara ne magnituden dymbedhjete , disa prej te cilave jane te dukshme me sy te lire. Ne mesin e yjeve ,Tess do te vezhgoj yjet e ndritshme te vogla ose xhuxh te cilat jane ideale per identifikimin e planeteve. Shkencetaret presin qe Tess te veshgoi edhe te pakten 200.000 yjet gjate dy viteve te misionit te saj ,dhe duke zbuluar mijera planete te reja.

Misioni i NASA ,TESS -do te siguroje zbulimin e egzoplaneteve ne te ardhmen.

Kerkimi i NASA-s per planete jashte sistemit tone diellor ka perfshire kryesisht planete shume te largeta,rreth yjeve zbehta. TESS-Sateliti i Studimit te Tranzitimit te Planeteve,eshte nje teleskop i ardhshem i NASA’s, do te shikoje ne yjet ndritura ne lagjen tone yjore.

Pasi TESS te niset, ajo shpejt do te filloje te zbuloj Egozplanete reja ,me ndihmen e Hubble, dhe me vone, te teleskopit hapesinor James Webb. TESS eshte planifikuar te filloje punen jo me vone se ne qershor 2018. Astronomet jane te paduruar per te parashikuar mundesine qe, ne te ardhmen e afert, te tre misionet hapesinore mund te studiojne se bashku ne te njejten kohe qiellin.

TESS do te beje permbledhjen fillestare te eksoplaneteve, me potencial per te identifikuar mijera gjate misionit te saj te projektuar dy-vjeçar. Nje nga qellimet kryesore te TESS ‘eshte te identifikoj 50 bote shkembore, si Toka apo Venusi,te percaktoje masen etj.

Gjeja kryesore e teleskopeve hapesinore  eshte te mesoj rreth objektivave te TESS me vezhgimet vijuese per te studiuar atmosferat e tyre. Eksplorimi i atmosferave te planeteve eshte nje nga kater qellimet kryesore te te TESS dhe te teleskopit James Webb.

Shiko videot:

NASA Exoplanet Missions

Misionet e NASA’s per zbulimet e Ekzoplaneteve.

tess.gsfc.nasa.gov/

Perditesimi per here te fundit 13 janar,2017.

Advertisements
Këtë e pëlqejnë %d blogues: