AstroAlb-Astronomy

AstroAlb-Vendi ku astronomia flet shqip

Teleskopi Hubble

This illustration shows the NASA/ESA Hubble Space Telescope in its high orbit 600 kilometres above Earth.

Teleskopi Hubble

Zbulimet e Hubble

Website i Teleskopi Hubble:

1-http://www.nasa.gov/mission_pages/hubble/main/index.html

2-http://hubblesite.org/

3-http://spacetelescope.org/

Zbulimet qe ka bere Hubble  i gjeni ketu ne shqip:https://astroalbastronomy.wordpress.com/category/hubble/

Teleskopi Hapësinor Hubble është zgjidhja direkte e një problemi që teleskopët kanë hasur që në ditët e para të shpikjes së tyre: atmosfera. Xhepat e ajrit lëvizës në atmosferën e Tokës shtrembërojnë pamjen e teleskopëve në tokë, sado të mëdhenj apo të avancuar të jenë ata. Atmosfera gjithashtu bllokon apo përthith pjesërisht gjatësi vale të caktuara të rrezatimit, si ultravjollce, rrezet gama dhe rrezet X, përpara se ato të arrijnë Tokën, ndërkohë që shkencëtarët mund ta ekzaminojnë më mirë një yll duke studiuar të gjitha gjatësitë e valëve që ai emeton. Mënyra më efektive për të shmangur problemet e atmosferës është ta vendosësh teleskopin përtej atmosferës, në rastin e Hubble 569 kilometra mbi sipërfaqen e Tokës.

Çdo 97 minuta, Hubble kompleton një rrotullim rreth Tokës, duke lëvizur me një shpejtësi rreth 8 km/sekondë. Gjatë udhëtimit, pasqyra e Hubble-it kap driten dhe e drejton atë në instrumentet e tij të ndryshme shkencore. Drita godet pasqyrën primare të teleskopit, pasqyrohet nga ajo dhe takon një pasqyrë sekondare. Pasqyra sekondare e fokuson dritën nëpërmjet një vrime në qëndrën e pasqyrës primare drejt e në instrumentet shkencore. Pasqyra primare ka diametër 2.4 metra, e vogël krahasuar me pasqyrat e teleskopëve në sipërfaqen e Tokës që shkojnë deri në 10 m, por vendodhja e Hubble përtej atmosferës i jep asaj një qartësi të jashtëzakonshme. Pas kapjes së dritës, instrumentet shkencore punojnë së bashku ose individualisht. Çdo instrument është dizenjuar për ta ekzaminuar Universin në një mënyrë të ndryshme.

Zbulimet e Hubble-it kanë transformuar mënyrën se si astronomët e shohin Universin. Aftësia e tij për të treguar Universin me detaje të paprecedenta i ka kthyer hipotezat astronomike në toerema te provuara konkretisht, duke çuar gjithashtu në lindjen e hipotezave të reja. Hubble përcaktoi moshën e Universit midis 13 dhe 14 miliardë vjetëve, shumë më i saktë se llogaritja e mëparshme që e vendoste atë midis 10 dhe 20 miliardë vjetëve. Hubble luajti një rol kyç ne zbulimin e energjisë së errët, një forcë misterioze që shkakton nxitimin e shpejtësisë së zgjerimit të Universit. Hubble u ka treguar shkencëtarëve galaktikat në të gjitha fazat e evolucionit të tyre. Ai zbuloi disqet protoplanetare dhe përzierje gazi dhe pluhuri rreth yjeve të rinj që shërbejnë si materiale për lindjen e planeteve të rinj. Teleskopi Hapësinor Hubble zbuloi gjithashtu se goditjet e rrezeve gama (shpërthime energjie te çuditshme, jashtëzakonisht të fuqishme)ndodhin në galaktikat shumë të largëta kur yjet masivë tkurren. Zbulimet e mësipërme janë vetëm një pjesë e kontributit të madh të Hubble-it në astronomi.

Sasia shumë e madhe e astronomisë e bazuar në vëzhgimet e Hubble-it e ka kthyer atë në një prej observatorëve më të rëndësishëm në histori. Më shumë se 10.000 artikuj shkencorë janë publikuar bazuar në informacionin e siguruar nga Hubble. Politikat e përdorimit të teleskopit kanë kontribuar në produktivitetin e tij të jashtëzakonshëm. Teleskopi është një instrument për të gjithë komunitetin e astronomëve, pasi çdo astronom në botë mund të dërgojë një propozim dhe të kërkojë kohë në teleskop. Më pas, ekipe ekspertësh zgjedhin vëzhgimet që do të bëhen. Sapo vëzhgimi mbaron, astronomët kanë një vit kohë për të vazhduar me punën e tyre individualisht përpara se informacioni të shpërndahet në gjithë komunitetin shkencor. Teleskopi ka fituar gjithashtu edhe shumë popullaritet në publikun e gjerë për shkak të fotove të shumta dhe të ngjashme me filmat fantastiko-shkencorë për nga larmia dhe bukuria, foto të objekteve të ndryshme të Universit që jepen për publikun periodikisht në një faqe interneti të menaxhuar nga NASA, të dedikuar posaçërisht për Hubble-in, faqe në të cilën mund të kontribuojnë me projektet e tyre edhe astronomë amatorë.

Kontributi qe ka dhene teleskopi Hubble.

Teleskopi i Hapësirës Hubble ka ndryshuar rrënjësisht mënyrën se si e shohim universin. Për gati një çerek shekulli, ai ka dërguar sasi të mëdha të dhënash dhe imazhesh nga hapësira. Një ekspozitë e re në Muzeun Kombëtar Smithsonian të Ajrit dhe Hapësirës në Uashington dokumenton se suksesi i teleskopit Hubble është i liddhur ngushtë me aftësinë për ta riparuar dhe për ta mirëmbajtur atë në orbitë.

Hubble u dërgua në hapësirë në bordin e Anijes Discovery në vitin 1990 dhe imazhet e tij të para nuk ishin ashtu siç NASA i priste. Ato ishin të paqarta. Administratori i Programit të Teleskopit të Hapësirës Hubble, Douglas Broome, dha lajmin shqetësues.

“Përfundimi që kemi arritur është se ka një problem me sistemin optik të teleskopit,” tha ai në një konferencë për shtyp më 27 qershor 1990.

Problemi ishte tek pasqyra primare e teleskopit Hubble, e cila ishte bërë më e sheshtë se sa duhej me një trashësi prej vetëm sa 1/50 e një fije floku.

Astronautët e anijes e zëvendësuan atë me aparatin WFPC2 (Whiff Pick Two) dhe me një instrument me lente korrigjuese të quajtur COSTAR. Riparim vërtetoi se astronautët e anijeve të hapësirës mund të kryenin operacione shumë të vështira dhe shumë të ndërlikuara, thotë përgjegjësi i Muzeut Kombëtar të Ajrit dhe Hapësirës David Devorkin.

“I gjithë synimi i të jetuarit dhe të punuarit në hapësirë është të bësh gjëra të dobishme dhe kjo ishte pa dyshim diçka e dobishme. Nga ana astronomike, por edhe nga ana teknike, teleskopi Hubble tregon se sa shpejt teleskopët po përmirësohen. Ai u riparua vetëm një herë, por është modernizuar katër herë.”

Pajisjet COSTAR dhe WFPC2 (Whiff Pick Two) u zëvendësuan në vitin 2009 dhe tani janë të ekspozuara në muze. Imazhet e teleskopit Hubble janë bërë më cilësore dhe më të qarta me kalimin e kohës. Të dhënat prej tij kanë lejuar astronomët të shohim 14 miliardë vjet në të shkuarën, në fillimet e universit. Ata mund të shohin dhe se si universi është duke u zgjeruar.

Zoti Devorkin thotë se teleskopi i fuqishëm i hapësirës solli përparime të tjera të rëndësishme:

“Për shembull, të kuptuarit e zonave të formimit të yjeve, pra se si yjet formohen nga gazi dhe pluhuri. Tani aftësia e Hubble-it për të parë thellë brenda rrezeve infra të kuqe, shumë më thellë se më parë, na ka treguar proceset brenda këtyre reve ndëryjore që krijojnë yjet dhe komunikimin e tyre me errësirën dhe gazin përreth.”

Ndërsa teleskopi i famshëm i afrohet fundit të udhëtimit të tij në hapësirë, zoti Devorkin thotë se ai ka bërë të mundur zëvendësimin e tij të pritshëm. Teleskopi i Hapësirës James Webb, që pritet të niset në vitin 2018, do të mund të shohë edhe më thellë në spektrin e dritës me një pasqyrë kryesore pesë herë më të madhe se Hubble.

“Teleskopi James Webb është i optimizuar për rrezet infra të kuqe sepse të gjitha informacionet e mahnitshme rreth formimit të galaktikës, formimit të yjeve dhe gjëra të tilla që astronomët duan të dinë gjenden tek këto rreze.”

Për momentin, Hubble mbetet një mjet i vyer pune për astronomët dhe vazhdon të kënaqë publikun me imazhe mahnitëse.

Aftesite e teleskopit Hubble

Teleskopi i hapsirës Hubble përmban kamerat dhe thjerrëzat më të avancuara në botë për pranimin e rrezeve te Diellit dhe yjeve të tjera deri në 480 milion vit drite distancë, gjë që vërteton aftësinë e lartë për të eksploruar universin. Teleskopi i Hapsirës Hubble peshon 11,110kg, i gjatë 13.2m, dhe është i aftë që të absorboj rreze nga tri spektre te ndryshme të dritës, ai pranon dhe i përpunon rrezet nga spektri i dritës se dukshme, rrezeve ultravioletë dhe përafërsisht ato rreze rrezet infra të kuqe

Ai permban:
  1. Kamerën puthuajse në spektrin infra të kuqë të dritës me spektrometer disa objektivsh (NICMOS)
  2. Kamerë me analizë optikale (ACS)
  3. Kamerë optike me hapsirë të gjerë (ËFC3)
  4. Spektrograf Ultraviolet (COS)
  5. Spektrometër optikal/kamerë
  6. Tre senzorë të avancuar për udhëzim

Perditesimi per here te fundit 11 nentor ,2016.

Advertisements
Këtë e pëlqejnë %d blogues: