AstroAlb-Astronomy

AstroAlb-Vendi ku astronomia flet shqip

Teleskopet Hapesinore

Misioni ‘Euclid’ i ESA’s per te studiuar Energjine e Erret dhe Materien e Erret ne Univers.

Ky eshte nje koncept grafik i teleskopit Euclid,se bashku ne sfonD dhe me Energjine dhe Materien e Erret.Teleskopi eshte planifikuar te leshohet ne vitin 2020.Credit:ESA

Euklidi : (angl-Euclid),eshte nje mision i planifikuar per te hetuar misteret e thella kozmike te materies se zeze dhe energjise se zeze, ku ka kaluar shqyrtimin e saj te projektimit paraprak. Kjo hap rrugen per ndertim,dhe momentalisht eshte ne ndertim e siper.Lexo artikullin e plote ne shqip:

_____________________________________________________________

Misioni PLATO i ardhshem i ESA’s per te zbuluar egzoplanete.

Nje observator i ri hapesinor per te kerkuar per planetet qe rrotullohen rreth yjeve te te tjere eshte zgjedhur nga ESA-Agjensia Europiane e Hapesires per tu prodhuar. Eshte planifikuar qe te niset ne vitin 2024.
PLATO – Tranzetimi Planetar dhe Luhatjet e Yjeve ,eshte quajtur misioni- Misioni eshte perzgjedhur nga Komiteti i programit Shkencor te ESA-s per zbatimin, si pjese e Programit te saj kozmik,-2015-25.Artikulli i plote:https://astroalbastronomy.wordpress.com/2016/10/10/misioni-plato-i-ardhshem-i-esas-per-te-zbuluar-egzoplanete/

plato

______________________________________________________

Observatori hapesinor Herschel

Herschel_Space_Observatory

Observatori hapesinor Herschel ishte nje observator hapesinor i ndertuar dhe operuar nga Agjencia Hapesinore Evropiane (ESA). Ajo ishte aktive nga viti 2009 deri ne vitin 2013, dhe ishte teleskopi me i madh infra te kuqe nisur ndonjehere, qe mbante nje pasqyre pre 3.5 metrash (11.5 ft) dhe instrumenteve te ndjeshme ne infra te kuqe. Herschel ishte misioni i katert ne programin e shkences nga ESA, se bashku me Rosetta, Planck, dhe Gaia. NASA eshte nje partner ne misionin Herschel, me pjesemarresit amerikane qe kontribojne ne misionin; ne sigurimin e teknologjise,instrumenteve dhe sponsorizimin.

Observatori eshte ne orbite qe nga maji i 2009,ne nje distance prej 1,500,000 kilometra (930.000 mi) nga Toka. Herschel eshte emeruar sipas William Herschel, zbuluesi i spektrit infra te kuqe dhe planetit te Uranit.

Operator:ESA / NASA

Leshimi me ane te raketes Ariane 5 ECA

Kohezgjatja e misionit:3 vjete,11 muaj dhe 15 dite.

______________________________________

Teleskopi Spitzer

300px-Spitzer_space_telescope

Teleskopi Hapesinor Spitzer eshte nje observator hapesinor i nisur ne vitin 2003. Ai eshte i katerti dhe i fundit i programit te NASA-s i observatoreve te medhenj

Periudha e planifikuar e misionit do te ishte 2.5 vjet me një pritje para-nisjes se misionit qe do te mund te zgjase per pese ose pak me shume vite, derisa ne bord heliumi te ishte pakesuar. Kjo ndodhi me 15 maj 2009.

Ne perputhje me traditen e NASA, teleskopi ishte riemeruar pas demonstrimit te tij te suksesshem te operacionit, me 18 dhjetor 2003. Ndryshe nga teleskopet qe jane emeruar sipas astronomëve te famshem te cilet kane vdekur , emri eshte marre nga nje konkurs per publikin e gjere.

Konkursi e çoi  teleskopin duke u emeruar ne nder te astronomit Lyman Spitzer, i cili kishte promovuar konceptin e teleskopeve hapesinor ne vitin 1940. Spitzer shkroi një raport ne vitin 1946 per duke pershkruar avantazhet e nje observatori jashtetokesore dhe se si ajo mund te jete realizuar me teknologjine ne dispozicion apo te ardhshem. Ai ka qene i permendur per kontributin e tij nismetare ne raketa dhe astronomi, si dhe “vizionin e tij per avantazhet dhe përfitimet qe do te realizohej nga Programi i teleskopeve hapesinor.

Spitzer ka kushtuar 800 milionë $ amerikane dhe u nisu nga Kepi Canaveral i forcave ajore, mbi nje raketë Delta II 7920H VKE, dite e hene, 25 gusht 2003 ne 13:35:39 UTC-5 (EDT).

Ajo ka nje orbite heliocentrike ne vend te orbites gjeocentrike, zvarritës dhe shkon larg nga orbita e Tokes ne rreth 0.1 njesi astronomike ne vit. Pasqyra primare eshte 85 centimetra (33 in) ne diameter. Sateliti permban tre instrumente qe lejojne ate per te kryer Imazhe astronomike dhe fotometrike nga 3.6 deri ne 160 mikrometra, aparatura e spektroskopis eshte nga 5.2 deri ne 38 mikrometra, dhe spektrofotometri nga 5 deri ne 100 mikrometra.

Website:http://www.spitzer.caltech.edu/

______________________________________________________________

Teleskopi Kepler

Per me shume informacion rreth Kepler ne shqip vizitoni faqen tone te Kepler:http://wp.me/P7NJiw-ls

Kepler eshte nje observator hapesinore i nisur nga NASA per te zbuluar planete  jashte sitemit diellor qe rrotullohen rreth yjeve te tjere. Emerohet sipas astronomit Johannes Kepler,anijen u nis me 7 mars 2009, ne nje orbite heliocentrik.

Projektuar per studimin e nje pjese te rajonit tone te Udhes se Qumeshtit per te zbuluar Egzoplanete te madhesise se toke ne ose prane zonave te banueshme dhe te vleresoje se sa prej miliarda yjeve ne Rrugen e Qumeshtit kane planetë te tille, Kepler ka instrumente  shkencore qe eshte nje fotometër qe vazhdimisht monitoron ndriçimin e me shume se 145.000 yjesh kryesore ne nje fushe te caktuar .Keto te dhena transmetohen ne Toke, pastaj analizohen per te zbuluar nese nje egzoplanet orbiton nje yll.

Kepler eshte pjese e Programit Discovery relativisht me kosto te ulet per NASAn, . Operacioni e ndertimit dhe teteleskopit jane menaxhuar nga Jet Propulsion Laboratory i NASA-s. Qendra Kerkimore Ames eshte pergjegjes per zhvillimin e sistemit ,per operacionet e misionit qe nga dhjetori i vitit 2009, dhe analizen e te dhenave shkencore. Jetegjatesia fillestar e planifikuar ishte 3.5 vjet,por tani eshte ne nje mision te zgjeruar per te permbushur qellimin e tij.

Me 15 gusht 2013, NASA njoftoi se kishte hequr dore nga perpjekja per te rregulluar dy rrota e deshtuara Kjo do te thote se misionin aktual do te ndryshohej, por kjo nuk do te thote se do te jete fundi per zbulimin e planeteve. Me 16 maj 2014, NASA njoftoi miratimin e zgjerimit te misionit te quajtu Kepler K2.

Qe nga janari 2015, Kepler dhe vezhgimet e tij të kane konfirmuar zbulimin e 1,013 Egzoplaneteve te konfirmuar ne rreth 440 sistemeve yjore, se bashku me se basku me 3199 kandidatëvete pakonfirmuar. Kater planete jane konfirmuar nepermjet misionit te keplerit K2.Ne nentor te vitit 2013, astronomet vleresuan, ne baze te te dhenave nga teleskopi hapesinor kepler, se mund te kete deri ne 40 miliard planete shkembore, egsoplanete ne madhesi te tokes qe jane orbital ne zonat e banueshme e yjeve si dielli dhe yje te kuq xhuxh brenda Rruges se Qumeshtit . Eshte vleresuar se 11 miliarde prej këtyre planeteve mund te rrotullohen rreth yjeve si dielli. Planeti me i afert i tille mund te jete 3.7 parsecs (12 ly) larg, sipas shkencetareve,zbuluar nga kepler.

Me 6 janar 2015, NASA njoftoi 1,000 planete te konfirmuar nga teleskopi Kepler. Kater nga eksoplanetet rishtazi u konfirmuara te rrotullohet ne zonat e banueshme te yjeve te tyre te lidhura: tre nga kater, Kepler-438b, Kepler-442b dhe Kepler-452b, jane pothuajse madhesia e tokes dhe ka te ngjare te jene shkembore; i katerti, Kepler-440b- eshte nje super-toke.

Qe nga viti 1988, mbi 3.000 egsoplanete jane konfirmuar nga te gjitha metodat e zbulimit, perfshire misionin Kepler, (veçanerisht, 3,501 planetet ne 2,623 sisteme planetare, duke perfshire 592 sisteme te shumta planetare, jane konfirmuar, qe nga 16 gushti 2016).

Kepler_spacecraft_artist_render_(crop)

Tags:EGZOPLANETE.

 

Teleskopi Hapesinor Kepler.

____________________________________________________________

Teleskopi Hubble

Per me shume informacion rreth Hubble ne shqip vizitoni faqen tone te Hubble:http://wp.me/P7NJiw-lr

Teleskopi Hapësinor Hubble është zgjidhja direkte e një problemi që teleskopët kanë hasur që në ditët e para të shpikjes së tyre: atmosfera. Xhepat e ajrit lëvizës në atmosferën e Tokës shtrembërojnë pamjen e teleskopëve në tokë, sado të mëdhenj apo të avancuar të jenë ata. Atmosfera gjithashtu bllokon apo përthith pjesërisht gjatësi vale të caktuara të rrezatimit, si ultravjollce, rrezet gama dhe rrezet X, përpara se ato të arrijnë Tokën, ndërkohë që shkencëtarët mund ta ekzaminojnë më mirë një yll duke studiuar të gjitha gjatësitë e valëve që ai emeton. Mënyra më efektive për të shmangur problemet e atmosferës është ta vendosësh teleskopin përtej atmosferës, në rastin e Hubble 569 kilometra mbi sipërfaqen e Tokës.

This illustration shows the NASA/ESA Hubble Space Telescope in its high orbit 600 kilometres above Earth.

Perditesimi per here te fundit 11 nentor,2016.

 

Advertisements
Këtë e pëlqejnë %d blogues: