AstroAlb-Astronomy

AstroAlb-Vendi ku astronomia flet shqip

Sondat Hapesinore

Orbiteri Zbulues Henor (LRO)

314490main_lrostill_1_full

Fshinji jone me i afert hena eshte nje laborator natyror ideal per hetimin e pyetjeve themelore per origjinen dhe evolucionin e Tokes dhe te sistemit diellor. Me Orbiterin Zbulues Henore (LRO), NASA eshte kthyer ne Hene, duke mundesuar zbulime te reja dhe sjelljen e henes perseri ne sy te publikut.Lexo artikullin e plote:

_____________________________________________________

Sistemi Satelitor i Navigimit te Cikloneve Globale ose (CYGNSS)

cygnss-inorbit-artconcept_002

Sistemi Satelitor i Navigimit te Cikloneve Globale ose (CYGNSS) eshte nje sistem duke u zhvilluar nga Universiteti i Miçiganit dhe Institutit i Kerkimeve Jugperendimore me qellim te permiresimit te parashikimit te stuhive duke kuptuar me mire nderveprimet mes detit dhe ajrit ne afersi te qendres se nje stuhie. CYGNSS do te hetoje thelbin e brendshem te uraganeve per te mesuar ne lidhje me intensifikimin e tyre te shpejte.Lexo artikullin e plote:

_________________________________________________________

Hetimi i ri i NASA’s per te fluturuar mbi atmosferen e siperme te diellit.

propulsionsystem_prep_for_thermvac_test-007

Lexoje artikullin e plote:

___________________________________________________________

Orbiteri MESSENGER

MESSENGER eshte nje anije robotike e NASA’s qe rrotullohet rret planetit te Merkurit ne mes te 2011 dhe 2015. Anija u nis ne bordin e nje rakete Delta II ne gusht te vitit 2004 per te studiuar perberjen kimike te Merkurit , gjeologjine, dhe fushen magnetike.

Artikullin e plote mund ta lexoni ketu:

messenger_-_spacecraft_at_mercury_-_atmercury_lg

___________________________________________________________

Sateliti Proba-3

Ne nje orbite konvergjente, nje pale e sateliteve te vogjel do te hape nje pamje te re ne burimin e struktures me te madhe ne Sistemin Diellor: atmosferen e diellit , shtrire miliona kilometra ne hapesire.

Proba-3 eshte misioni i trete satelitore ne serine e Proba me kosto te ulet qe menaxhohet nga Agjencia Evropiane e Hapesires. Aktualisht Proba-3 eshte ne fazen pergatitore te studimeve. Proba-3 do te tregoje teknologjine qe eshte e nevojshme per formimin e fluturimit te dy ose me shume anijeneve se bashku.

Proba-3       

Proba-3 do te perbehet nga dy anije te pavarura te stabilizuar ne nje aks,ku dy anijet do flututojne afer njeri-tjetrit,ku do te tregojne aftesine per te kontrolluar me saktesi qendrimin dhe ndarjen e dy anijeve.Dyshja e sondave do te fluturoje ne nje orbite eliptike shume te ndare ne mes te periudhave te formimit te sakte fluturuese, kur operacionet do te jene te mundura.

Misioni eshte e planifikuar te leshohet ne vitin 2019,dhe qe te kete nje jete prej rreth dy vjetesh.

Credit;ESA

_________________________________________________________________

Misioni PACE

NASA Vendos satelitin PACE per Studimet e Avancuara te ndryshimeve klimatike te tokes.
Misioni Plankton, aerosol,Rete, Ekosistemit oqeanike- ose PACE ,- do te japi pamjen me te plote ne matjet me ngjyra globale te oqeaneve ne historine e NASA-s. Jo vetem qe PACE do te monitoroje oqeanet tona, te dhenat e tij shkencore do te zgjeroje studimet atmosferike duke ndjere qiellin tone mbi nje spekter jashtezakonisht te gjere te gjatesi vale.

Artikullin e plote mund ta lexoni ketu:https://astroalbastronomy.wordpress.com/2016/09/30/misioni-i-ri-pace-i-nasasper-advencimin-e-studimeve-te-ndryshimeve-klimatike-ne-planetin-toke/

_________________________________________________________________

OSIRIS-REx_Artist’s_conceptionCfare eshte OSIRIS REx?

(OSIRIS REx) eshte nje sonde kozmike planifikuar te leshohet per te studiuar nje asteroid dhe kthimin e mostrave ne toke marre nga siperfaqja e asteoridit planifikuar nga NASA. Nisja eshte planifikuar te ndodhi me 8 shtator, 2016. Misioni eshte per te studiuar asteroidin e quajtur 101955 Bennu, nje asteroid me perberje qymyrguri dhe ne vitin 2023 monstrat e marra nga ky asteroid do te dergohen ne toke nga nje kapsule ne sonde per analiza te hollesishme. Material i kthyer pritet t’u mundesoje shkencetareve te mesojne me shume ne lidhje me formimin dhe zhvillimin e Sistemit Diellor, fazat fillestare te formimit te planeteve, dhe burimin e komponimeve organike te cilat çuan ne formimin e jetes ne Toke.Nese misioni eshte i sukseshem, OSIRIS- Rex do te jete anija e pare amerikane qe merr mostra nga nje asteroid.

Pas udhetimit per rreth dy vjet , anija do te jete gati per takimin me asteroidin Bennu 101955 ne vitin 2018 dhe te filloje 505 ditet e hartografimit te siperfaqe ne nje distance prej rreth 5 km (3.1 mi) nga siperfaqja e asteroidit. Rezultatet e ketij hartimi do te perdoren nga ekipi i shkencetareve per te zgjedhur vendin nga e cila do te merret mostra per studim. Pastaj nje qasje e ngushtë (pa ulje) do te tentohet qe te lejoje zgjatjen e nje krahu robotik per te mbledhur mostra (peraferisht 2 kg material qe do merret nga asteroidi)

Nje asteroid u zgjodh si objektiv i studimit per shkak se nje asteroid eshte nje “kapsule kohe ‘nga lindja e sistemit tone diellor. Ne veçanti, Bennu 101955 u zgjodh per shkak te disponueshmerise se materialit te pacenuar te qymyrgurit, nje element kyç ne molekulat organike te nevojshme per jeten, si dhe perfaqesues i materias nga para formimit te Tokes. Molekulat organike, te tilla si aminoacidet, jane gjetur me pare ne meteora dhe mostra te kometave, duke treguar se disa perberesit e nevojshme per jeten mund te sintetizohet natyrshem ne hapësiren e jashtme.

Pas mbledhjes se materialit (nga 60 gram ne 2 kilogram) ne korrik te vitit 2020, mostra do te kthehet ne Toke ne nje kapsulë . Udhetimi i kthimit ne Toke do te jete me i shkurter, qe te testohet ne shtator te vitit 2023. Kapsula do te transportohet ne Qendren e Hapesinore Johnson te NASA’s per perpunim ne nje strukture kerkimore.

Kostoja e misionit do te jete rreth 800 milion $ USD,pa perfshirjen e rraketes qe do e leshoj, e cila kushton rreth 183.500.000 $.

OSIRIS-REx_Mission_Logo_December_2013.svg                   OSIRIS-REx_spacecraft.png

Data e leshimit:8 Shtator,2016 nga Kepi Caneveral,Florida-SHBA

Kohezgjatja e misionit planifikuar te zgjase per 7 vjet.

Operator:NASA

Website:asteroidmission.org

Per me shume:http://solarsystem.nasa.gov/

Referencat:NASA

 

____________________________________________________

Voyager_spacecraft

Voyager 1 eshte nje anije kozmike e leshuar nga NASA me 5 shtator, 1977. Nje pjese e programit Voyager per te studiuar Sistemit tone Diellor te jashtme, Voyager 1 eshte nisur 16 dite pas binjakes se saj, Voyager 2. Duke vepruar per 38 vjet, 10 muaj dhe 26 dite , anija ende komunikon me Rrjetin e thelle te hapesires per te marre komandat rutine dhe te dhenat e kthimit. Ne nje distance prej 135 AU (2.02 × 1.010 km) nga Dielli qe nga qershori 2016, eshte anija me e larget nga Toka dhe i vetmi ne hapesiren nderyjore.
Objektivat kryesore te Sondes ishin flyby ose qasje te aferta me Jupiterin, Saturnin, dhe henen e madhe te Saturnit, Titanin. Ajo studioi motin, fushat magnetike, dhe unaza e dy planeteve dhe ishte sonda e pare per te dhene imazhe te detajuara te henave te tyre.
Pas perfundimit te misionit te tij kryesor me flyby e Saturnit me 20 nentor, 1980, Voyager 1 filloi nje mision te zgjeruar per te eksploruar rajonet dhe kufijte e heliosphere se jashtme. Me 25 gusht 2012, Voyager 1 kaloi heliopausen dhe keshtu u be anija e pare per te hyre ne hapesiren nderyjore dhe studim e saj.Misioni i zgjeruar Voyager 1 pritet te vazhdoje deri rreth 2025, kur gjeneratorët e saj radioisotopet termoelektrik nuk e do e furnizojne me energji te mjaftushme sonden per te vene ne pune intrumentat e saj shkencor.
1-Profili i misionit.
U leshua me 5 shtator, 1977.
10 dhjetor, 1977-Hyri ne Brezin e asteroideve
19 dhjetor, 1977-Voyager 1 kaplon Voyager 2
6 janar, 1979-Filloj faza e vezhgimit te Jupiterit.
22 gusht, 1980 -Filloj faza e vezhgimit Saturnit.
14 dhjetor, 1998-Filloj misionin e zgjeruar.
14 shkurt, 1999-Imazhet e fundit nga Programi Voyager te marra nga Voyager 1 per krijimin e Sistemit Diellor “Portreti Familjar”.
17 shkurt, 1999-Voyager 1 kaplon Pionier 10 si anija kozmike me e larget nga Dielli, ne 69.419 AU (1.03849×1010 km; 6.4529×109 mi)×1010 km; 6.4529×109 mi).
Voyager 1 eshte duke levizur larg nga Dielli ne mbi 1 AU ne vit me shpejt se Pionier 10.
17 dhjetor, 2004-Kaloi heliosferen nëe 94 AU dhe hyri ne heliopauze.
2 shkurt, 2007 -Nderpriten operacionet ne nensistemit plazma.
11 prill, 2007-Nderpriten operacionet ne nensistemit e nxehtesise.
16 janar, 2008 -Nderpritet operacionet e eksperimenteve te astronomise se radios planetare.
25 gusht, 2012-E kaloi heliopausen ne 121 AU dhe hyri ne hapesiren kozmike (interstellar).
7 korrik, 2014-Konfirmimi se sonda vazhdon me tej ne hapesiren kozmike (interstellar).

A1611

Voyager 2

Voyager 2 është një hetim hapësinor nisur nga NASA më 20 gusht, 1977 për të studiuar planetet e jashtme. Pjesë e programit Voyager, ajo ishte nisur 16 ditë para binjakes se saj, Voyager 1, në një trajektore që mori më shumë kohë për të arritur Jupiteri dhe Saturni, por duke mundësuar takime të tjera me Urani dhe Neptuni.Kjo është e vetmja anije kozmike që kanë vizituar gjigantët e akullt.

Misioni i saj kryesor përfundoi me eksplorimin e sistemit oqeanik më 2 tetor 1989, pasi vizitoi sistemin Uranian në vitin 1986, sistemi i Saturnit në vitin 1981, dhe sistemi i ngjashëm me Jupiteri në vitin 1979. Voyager 2 është tashmë në misionin e saj të zgjatur për të studiuar pjesen e jashtme te Sistemit Diellor dhe ka funksionuar për 38 vjet, 11 muaj dhe 28 ditë. Ajo mbetet në kontakt përmes rrjetit te thelle te hapesires]

Në një distancë prej 111 AU (1.66 × 1.010 km) nga Dielli në qershor 2016, Voyager 2 është një nga objektet më të largëta të bera nga njeriu, së bashku me Voyager 1, Pioneer 10 dhe Pioneer 11. Hetimi ishte lëvizin me një shpejtësi prej 15.4 km / s (55,000 km / h) në lidhje me Diellin si dhe nga dhjetor 2014 është duke udhëtuar nëpër helepauzes.

______________________________________________________

Pioner 10

jupiter_pioneer_10_art

Pioneer 10 (fillimisht i caktuar si Pioneer F) eshte nje sonde hapesinore amerikane, e cila peshon 258 kg (569 paund), qe perfundoi misionin e pare ne planetin Jupiter. Ky projekt eksplorimi i hapësirës është realizuar nga Qendra e NASA ”Ames Research” në Kaliforni, dhe sonda hapësinore është prodhuar nga TRW Inc.

Pioneer 10 ishte mbledhur rreth një autobusi gjashtëkëndor me një diameter2.74 metra (9 kembesh) , dhe anija ishte ne tjerre te stabilizuar rreth boshtit të antenës. Fuqia e saj elektrike u sigurua nga katër gjeneratorë radioskopik termoelektric që ka nje fuqi të kombinuar 155 watts në nisjen.

Ajo ishte nisur më 2 mars 1972, nga një rrakete Atlas-Centaur nga Kepi Canaveral, Florida. Në mes të 15 korrik, 1972, dhe 15 shkurt, 1973, ajo u bë anija e parë qe kaloj nëpër rripin e asteroideve. Fotografimi i Jupiterit filloi 6 nento, 1973 në një rreze prej 25.000.000 kilometra (16,000,000 mi), dhe një total prej rreth 500 imazhe janë transmetuar. Qasja më e afërt me planetin ishte më 4 dhjetor, 1973, në një rreze prej 132,252 kilometra (82.178 mi). Gjatë misionit, instrumentet në bord janë përdorur për të studiuar rripin e asteroidev, mjedisin përreth Jupiterit, era diellore, rrezet kozmike, dhe përfundimisht tani arrin jasht Sistemit Diellor ne heliosphere.

Komunikimet ne radio ishin humbur me Pioneer 10 më 23 janar 2003, për shkak të humbjes së energjisë elektrike për transmetuesit e tij në radio, me një distancë prej 12 miliard kilometra (80 AU) nga Toka.

Perditesimi per here te fundit 15 nentor,2016.

Advertisements

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Google+

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Google+. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Twitter-i

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Twitter. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

w

Po lidhet me %s

Këtë e pëlqejnë %d blogues: