AstroAlb-Astronomy

AstroAlb-Vendi ku astronomia flet shqip

Ndryshimet Klimatike.

Ndryshimet klimatike:https://astroalbastronomy.wordpress.com/category/ndryshimet-klimatike/

Ndryshimi i klimes eshte nje ndryshim ne shperndarjen statistikore te modeleve te motit, kur dhe sa zgjat ndryshimi per nje periudhe kohore (dmth, dekada dhe me miliona vjet). Ndryshimi i klimes mund t’i referohet nje ndryshimi ne kushtet mesatare te motit, apo ne kohe me ndryshimin e motit rreth kushteve mesatare afatgjata (dmth, me shume ose me pak ngjarje ekstreme te motit). Ndryshimi i klimes eshte shkaktuar nga faktore te tille si proceset biotike, ndryshimet ne rrezatimit diellor te marra nga Toka, pllakave tektonike, dhe shperthimet vullkanike. Gjithashtu jane identifikuar disa aktivitete njerezore si shkaqe te rendesishme te ndryshimeve te fundit te klimes, shpesh te referuara si ngrohja globale. Shkencetaret ne menyre aktive punojne per te kuptuar klimen –te kaluaren dhe te ardhshmen, duke perdorur vezhgimet dhe modelet teorike.

Perkufizimi me i pergjithshem i ndryshimeve klimatike eshte nje ndryshim ne vetite statistikore te sistemit te klimes, kur konsiderohet mbi periudha te gjata kohore, pavaresisht nga shkaku. Prandaj, luhatjet mbi periudha me te shkurtra se disa dekada, te tilla si El Niño, nuk paraqesin ndryshimin e klimes.Termi nganjehere perdoret per t’iu referuar ne menyre specifike per ndryshimet klimatike te shkaktuara nga aktiviteti njerezor, ne krahasim me ndryshimet ne klimen qe mund te kete rezultuar si pjese e proceseve natyrore te Tokes. Ne kete kuptim, veçanerisht ne kontekstin e politikave mjedisore, ndryshimi i termit klime eshte bere sinonim me ngrohjen globale antropogjene. Brenda revistave shkencore, ngrohja globale i referohet ne siperfaqe rritjes se temperatures, ndersa ndryshimi i klimes perfshin ngrohjen globale .

 

Grimcat e vogla te ngurta dhe te lengeta te pezulluar ne atmosfere quhen aerosole. Ne varesi te madhesise se tyre, lloji dhe vendndodhja,i aerosoleve mund te ftohi ose ngrohi siperfaqen e tokes. Ata mund te ndihmojne ne formimin e reve. Dhe nese thithen, disa aerosole mund te jene te demshme per shendetin e njerezve.

Per te studiuar aerosolet dhe ndikimin e tyre mbi rete, hulumtuesit nga NASA zhvilluan nje simulim te atmosferes ku tregojne se si ererat ,transportojne aerosolet ne mbare boten . Ky simulim, i prodhuar nga Goddard , tregon rete (ne te bardhe), pluhur (hije ngjyre kafe),dhe karbon (ne te gjelbert) nga 1 shtator 2005, deri me 31 dhjetor 2005 . Simulimet u ka lejuar shkencetareve te kuptojne me mire se si ndryshojne dhe udhetojne aerosolet ne astmosfere, formimin e ndikimit te reve dhe ndikimin e motit etj.

NASA’s Scientific Visualization Studio

Credit:NASA,Goddard.

Perditesimi per here te fundit 29 nentor,2016.

 

Advertisements
Këtë e pëlqejnë %d blogues: