AstroAlb-Astronomy

AstroAlb-Vendi ku astronomia flet shqip

Egzoplanetet

Nje konept i nje artisti i nje planeti qe orbiton dy yje.

Nje egzoplanet (BrE /ek.səʊˌplæn.ɪt/ AME /ˌek.soʊplæn.ɪt/) ose planet ekstrasolar eshte nje planet qe rrotullohet rreth nje ylli tjeter perveç Diellit .Duke filluar nga viti 1988, dhe me 1 nentor 2016, ka plot 3,537 eksoplanete te zbuluar dhe te konfirmuar ne 2,653 sistemeve planetare dhe 596 sisteme planetare te konfirmuar. HARPS (nga viti 2004 ) ka zbuluar rreth njeqind egzoplanete ndersa teleskopi Kepler (qe nga viti 2009) ka gjetur me shume se dy mije te tille. Kepler ka zbuluar edhe disa mijera planete qe jane kandidat, nga te cilat rreth 11% nuk mund te egzistojne. Mesatarisht, ka te pakten nje planet per nje yll, me nje perqindje qe ka planete te shumte. Rreth 1 ne 5 yje si dielli ka nje planet si toka dhe qe eshte ne zonen e banueshme.Duke supozuar qe ka 200 miliarde yje ne Rrugen e Qumeshtit, mund te supozohet se ka 11 miliarde planete potencialisht te banueshme si toka ne rrugen e Qumeshtit, ne rritje me rreth 40 miliarde ne qofte se planetet rrotullohen rreth yjeve xhuxh te shumte.

Website i NASA’s per egzoplanete:https://www.nasa.gov/subject/6889/exoplanets/

Website i AstroAlb per egzoplanete:https://astroalbastronomy.wordpress.com/category/egzoplanete/

Perditesimi per here te fundit 15 nentor,2016.

Advertisements
Këtë e pëlqejnë %d blogues: