AstroAlb-Astronomy

AstroAlb-Vendi ku astronomia flet shqip

Apollo 11

Logoja e Apollo 11.Fotoja:NASA

Mission dhe Objektivat

Objektivi kryesor i Apollo 11 ishte per te perfunduar nje qellim kombetar te vendosur nga presidenti John F. Kennedy me 25 maj, 1961: ne kryerjen e nje ulje me ekuipazh ne siperfaqen henore dhe te ktheheshin serish ne toke.

Objektivat shtese te fluturimit perfshinin eksplorime shkencore nga moduli henor, apo LM, te ekuipazhit; vendosja e nje aparati televiziv te transmetonin sinjale ne Toke; dhe vendosja e nje eksperimenti diellore , paketa sizmike etj. Gjate eksplorimit, dy astronaute ishin per te mbledhur mostra te materialeve henor- ne siperfaqe per kthimin e tyre ne Toke. Ata gjithashtu gjeresisht do fotografonin terrenin henor,me pajisje te vendosur shkencore, ne anijen LM (lunar module).

Apollo 11 eshte nisur nga Kepi Kennedy ne Florida ne Amerike me 16 korrik, 1969, dhe mbante Komandantin Neil Armstrong, kommandin e Modulit Pilotin Michael Collins dhe Pilonin henor Edwin “Buzz” Aldrin ne nje orbite fillestare te Tokes 114 nga 116 milje. Rreth 530 milione njerez shikuan imazhin televiziv te Armstrong dhe degjuan zerin e tij dhe e pershkroj ngjarjen si “… nje hap i vogel per njeriun, por nje hap gjigand per njerezimin” me 20 korrik 1969.

Per me shume vizitoni:https://www.nasa.gov/mission_pages/apollo/apollo-11.html

Foto:https://www.nasa.gov/apollo11-gallery

Video:https://www.nasa.gov/mission_pages/apollo11/videos

Perditesimi per here te fundit 3 shkurt,2017.

%d bloggers like this: