Çdo ditë, më shumë se 100 tonë material të asteroideve dhe kometave bien në drejtim të Tokës.

Pjesa më e madhe e tyre shkatërrohet nga fërkimi pasi kalon nëpër atmosferën tonë.

Nëse diçka e godet tokën, ai njihet si një meteor. Rreth një herë në vit, një asteroid me madhësi automobili godet atmosferën e Tokës, krijon një fireball mbresëlënëse dhe djeget përpara se të arrijë sipërfaqen, ndersa një objekt me madhësinë e një fushe futbolli godet Token rreth një herë në çdo 2000 vjet.

Disa asteroide janë në të vërtetë material shkëmbor i lënë nga kometa, ato janë të dhëna (deshmi) për formimin e planeteve shkëmbor në sistemit tonë diellor. Objektet që shohim sot mbeten nga koha kur sistemi diellor u formua 4.5 miliard vjet më parë. Shumica e asteroidëve orbitojnë Diellin në Rripin e Asteroideve, i cili shtrihet mes Marsi dhe Jupiteri.

https://web.facebook.com/ObservatoryofKosovo/videos/586546608371908/

Advertisements