Nje flakerime diellor muajin e kaluar shkaktoi aurora intensive globale ne Mars. Para (majtas) dhe gjate (djathtas) stuhia diellore, me keto prejeksione tregon rritje te papritur te emetimit ultravjollce nga aurorat marsiane– 25 here me e ndritshme se emetimi i aurorave te zbuluar me pare nga anijen MAVEN e NASA’s qe po orbtion Marsin. Me nje forme-gjysmehene te ndricuar nga dielli – djathtas, te dhenat nga spektrografi i imazheve ultraviolet te MAVEN tregohen ne ngjyrat te purpurta ne anen e nates te Marsit simuluar per te perputhur datat dhe kohet e vezhgimit. Ne Mars, stuhite diellore mund te rezultojne ne aurora te gjera qe perfshijne gati gjithe planetin sepse, ndryshe nga Toka, Planeti i Kuq nuk mbrohen nga nje fushe e forte magnetike globale qe mund te kanalizoje grimcat energjike te ngarkuara drejt poleve. Per te gjithe ata qe ndodheshin ne siperfaqen e planetit gjate stuhise diellore (jo njerez, por e kemir fjalen per roverat), nivelet i rrezikshem i rrezatimit ishin shume intesive, te cilat jane matur nga intrumentet e roverit Curiosity. MAVEN po studion nese Marsi humbi atmosferen per shkak te mungeses se nje fushe magnetike globale.

Image Credit: MAVENLASP, University of ColoradoNASA

Perditesimi per here te fundit 21 tetor,2017.

Tags:MARSIMAVEN,MARS ODYSSEY,MROPLANETETROVERAT CURIOSITY & OPPORTUNITY & SPIRITSISTEMI DIELLOR

Advertisements