Kur anija Cassini kaloi midis Saturnit dhe unazave te tij, me 26 prill, kishte nje rrezik se anija mund te shkaterrohej. Shkencetaret nuk ishin te sigurt se sa mbeturina do te ishin ne kete rajon, por cuditerisht — rezulton se ka shume pak, madje me pak nga cfare shkencetaret po prisnin.

Kjo ishte me e afertja qe ndonje anije kozmike ka qene ndonjehere ne Saturn, me Cassini duke zhytur vetem 3.000 kilometra (1.900 milje) mbi majat e reve te Sturnot si pjese e Finales se Madhe. Duke qene brenda unazave, shkencetaret e misionit mendonin se mund te ndesheshin me grimca pluhuri qe mund te demtonin anijen, e cila po udhetonte me nje shpejtesi relative prej 124,000 kilometrash ne ore (77,000 milje ne ore) ku dhe nje objekt i vogel po ta godiste anijen ne ate shpejtesi mund te bente deme.

Per te siguruar anijen , ata drejtuan antenen e saj te madhe prej 4 metrash (13 metra) ne ate drejtim qe anija po shkonte, ne menyre qe ta mbronte anijen nga cdo objekt qe mund ta godiste. Cdo gje qe goditi antenen do te krijonte nje zhurme te dukshme qe do t’u lejonte shkencetareve ta dinin se cfare ishte. Dhe nuk kishte shume nga keto zhurma.

“Ishte pak e corientuar – ne nuk po degjonim ate qe prisnim te degjonim”, tha William Kurth, udheheqes i ekipit per instrumentin (RPWS) te Cassini, ne nje deklarate.”Ne degjuam se te gjitha ato objekte qe po godisnin antenen mund ti numeronim me gishtat e dores,gje qe eshte suprizuese, shtoi Kurth”.

Ju mund t’u degjoni tingujt me poshte, te bera nga instrumenti RPWS qe regjistrojne grimcat qe godasin antenen. Ku edhe ju mund te dalloni se sa shume jane.

Ne fakt, Cassini duket se goditet vetem nga disa grimca, dhe asnje nuk ishte me e madhe se ato qe gjenden ne tym, te cilat jane rreth 1 mikrone ( ose 0.000001 metra). Kjo beri qe shkencetaret ta therrisnin kete rajon prej 2,000 km (1,200 milje) “boshlleku i madh”. Kjo eshte gje e mire qe e lejoj anijen te mos e perdorte me antenen si nje mburoj.

Perditesimi per here te fundit 15 gusht,2017.

Tags:CASSINIPLANETETSATURNISISTEMI DIELLOR

 

Advertisements