Copa e holle e henes se Saturnit Prometheus mund te dallohet prane strukturave fantazme ne unazen ‘F’ te ngushte te Saturnit ne kete pikepamje nga anija kozmike NASA-s Cassini. Shume prej karakteristikave te zbehta dhe te vogla te unazes se ngushte rezultojne nga nderveprimet gravitacionale me Prometheusin (e cila eshte 86 kilometra, ose 53 milje ne diameter).

Pjesa me e madhe e siperfaqes se henes se vogel eshte ne erresire per shkak te gjeometrise dhe kendit te shikimit ketu. Cassini ishte pozicionuar prapa Saturnit dhe Prometheusit ne lidhje me diellin, duke shikuar drejt anes se erret te henes dhe vetem pak nga hemisfera veriore e henes eshte e ndricuar.

Kjo pikepamje shikon ne drejtim te pjeses se ndricuar nga dielli te unazave nga rreth 13 grade mbi planin unazaor. Imazhi eshte marre ne driten e dukshme me kameren me kend te ngushte te Cassini me 13 maj 2017.

Pamja ishte fituar ne nje distance prej rreth 680,000 miljesh (1.1 milion kilometra) nga Saturni. Shkalla e imazhit eshte 4 milje (6 kilometra) per pixel.

Image Credit: Cassini Imaging TeamISSJPLESANASA

Per me shume informacion rreth Cassini,vizitoni:

1-http://www.nasa.gov/cassini

2-http://saturn.jpl.nasa.gov

Perditesimi per here te fundit 9 gusht qershor,2017.

Tags:CASSINIHENAT E SISTEMIT DIELLORPLANETETSATURNISISTEMI DIELLOR

Advertisements