Shkencetaret kane zbuluar nje stuhi te re gjigante ne Neptun qe ka madhesine e planetit tone.

Zbulimi u be nga Ned Molter nga Universiteti i Kalifornise, Berkeley. Duke perdorur Observatorin Keck ne Havai, ai ishte ne gjendje te vinte ne dukje kete stuhi masive.

Ai e mati te jete rreth 9,000 kilometra, e cila eshte sa nje e treta e gjatesise se rrezes se Neptunit. Eshte pare rreth ekuatorit te Neptunit, nje rajon i planetit qe nuk lidhet normalisht me stuhite si kjo.

“Duke pare nje stuhi si kjo te ndritshme ne nje gjeresi kaq te ulet eshte jashtezakonisht e habitshme”, tha Molter ne nje deklarate. “Normalisht, kjo zone eshte me te vertete e qete dhe ne shohim vetem rete e ndritshme ne brezat ekuatorial, por qe te kemi nje re te tille te madhe ne ekuatorit eshte spektakolare”.

Stuhite jane pare normalisht ne Neptun prane poleve, rreth 15 deri ne 60 grade ne veri ose ne jug te ekuatorit. Kjo mendohet te jete stuhia e pare e shikuar ndonjehere ne kete vend.

Shpejtesia e eres ne ekuatorin e Neptunit mund te arrije deri ne 1,600 kilometra ne ore (1,000 mph), qe eshte me shume se 10 here me e forte se cdo gje ne Toke.

Ky imazh eshte marre ne 2 korrik.  Imazhi dhe teksti.

Eshte menduar se kjo stuhi e vecante mund te nxitet nga nje vorbull i erret brenda Neptunit.

Stuhia me e famshme e Neptunit eshte padyshim Vendi i Madh i erret, i pershkruar nga anija Voyager 2 ne vitin 1989, e cila kishte nje diameter deri ne 13,000 kilometra. Ndryshe nga stuhite ne Jupiter, te cilat mund te zgjasin per qindra vjet, ato ne Neptun zakonisht zgjasin vetem pak vite.

Per me shume rreth Observatorit Keck: http://www.keckobservatory.org

Perditesimi per here te fundit 9 gusht,2017.

Tags:NEPTUNIPLANETETSISTEMI DIELLOR

Advertisements