Me 5 gusht te vitit 2012, shkencetaret ne Laboratorin e Motoreve Reaktiv te NASA’s konfirmuan uljen me sukse te roverit te quajtur ‘Curiosity‘ ne siperfaqen e planetit te kuq. Transmetimet me shpejtesine e drites zgjaten gati 14 minuta per te udhetuar nga Marsi ne Toke — ku roveri dergoi imazhet e marre te Marsi te bera nga ai vete.

Misioni arriti qellimin kryesor ne me pak se nje vit, para arritjes se objektivit shkencor — ate te malit Sharp. Ai percaktoi se nje mjedis liqenesh te lashta ofroi kushtet e nevojshme per jeten – me uje, perberes te tjere kimike te rendesishem dhe nje burim energjie. Me destinacione me te tjera per te sytudiuar, roveri Curiosity do te vazhdoje te eksploroje Marsin dhe duke i’u pergjgjur disa pyetjeve se si ndryshoi kjo bote e banueshme me kalimin e kohes ne nje bote te thate dhe pa jete.

Ne malin Sharp qe nga 2014, Curiosity ka ekzaminuar mjediset ku te dyja si uji dhe era kane lene shenjat e tyre. Duke studiuar me shume se 600 kembe vertikale te shkembinjve me shenja te liqeneve dhe me vone ujerave nentokesore, ekipi nderkombetar i shkencor i Curiosity dolen ne konkluzione se kushtet e jeteses zgjaten per te pakten miliona vjet. Me destinacione te tjera perpara, roveri do te vazhdoje te eksploroje se si ndryshoi kjo bote e banueshme me kalimin e kohes.

Per me shume rreth misionit, vizitoni:

https://mars.jpl.nasa.gov/msl

Perditesimi per here te fundit 5 gusht,2017.

Tags:EKSPLORIMI I SISTEMIT DIELLORMARSIPLANETETROVERAT CURIOSITY & OPPORTUNITY & SPIRITSISTEMI DIELLOR

Advertisements