Krateri Haulani (21 kilometra, 34 kilometra ne diameter) eshte nje nga krateret me te rinj ne Ceres, sic deshmohet nga skajet e tij te mprehte dhe materialet e ndritshem, ne imazhe e mbledhura nga kamerat ne anijen kozmike te NASA-s Dawn. Haulani eshte gjithashtu nje shembull i mire i nje krateri poligonal.

Kjo harte topografike me rezolucion te larte e bazes se kraterit dhe skajit verior te kraterit paraqet nje shembull kryesor te terreneve te skalitura. Keto karakteristika mund te formoheshin permes avullimit te shpejte te ujit nen siperfaqe pas perplasjes se nje objekti qe formoi kraterin dhe sygjeronin se ka uje te bollshem ne koren e Ceres.

Kjo harte topografike u prodhua nga kombinimi i imazheve te fituara nen kende te shumta te ndricimit, ndersa anija kozmike Dawn ishte ne nje distance prej rreth 240 milje (385 kilometra) mbi siperfaqen. Ngjyrat paraqesin lartesi qe variojne nga 2.1 kilometra poshte siperfaqes deri ne 1.25 kilometra mbi siperfaqe. Koordinatat qendrore te kraterit jane 5.8 gjeresi ne veri dhe 10.77 gjeresi lindore.

Nje seri e plote e te te dhenave te Dawn eshte e arkivuar ne http://pds.nasa.gov/ .

Misioni Dawn menaxhohet nga JPL per Drejtorine e Shkences te NASA-s ne Uashington. Dawn eshte nje projekt i Programit ”Discovery” te drejtorise se shkences, menaxhuar nga qendra hapesinore Marshall e NASA-s ne Huntsville, Alabama. UCLA eshte pergjegjes per shkencen e pergjithshme te misionit Dawn. Orbital ATK, Inc, ne Dulles, Virxhinia,kane projektuar dhe ndertuar anijen. Qendra Aerohapesinore Gjermane,dhe Instituti Max Planck per kerkime ne Sistemin Diellor , Agjencia italiane e Hapesires dhe Instituti i astrofizikes kombetare italiane jane partnere nderkombetare ne ekipin e misionit.Per listen e plote te pjesemarreseve te misionit,shiko:http://dawn.jpl.nasa.gov/mission.

Image credit: NASA/JPL-Caltech/UCAL/MPS/DLR/IDA

Per me shume rreth misionit Dawn te NASA’s,shiko:http://dawn.jpl.nasa.gov.

Perditesimi per here te fundit 1 gusht,2017.

Tags:CERESPLANETET XHUXHSISTEMI DIELLORSONDA DAWN

Advertisements