Montage of images of the planets visited by Voyager 2
Ky montazh i imazheve eshte bere nga fotot e marra nga Voyager 2 dhe paraqet te gjithe planetet e gazte. Imazhi i plote dhe teksti

Pak misionet mund te perputhen me arritjet e anijeve te NASA-s Voyager 1 dhe 2 gjate 40 viteve te eksplorimit te tyre. Ja nje liste e shkurter e arritjeve te tyre te medha deri me sot.

Gjigantet e gazte:

Leshuar ne vitin 1977,anijet Voyager sollen shume surpriza dhe zbulime nga takimet e tyre me gjigantet e gazit te sistemit te jashtem diellor : si Jupiteri, Saturni, Urani dhe Neptuni. Mes viteve 1977 dhe 1990, misionet arriti keto arritje:

 • Anija e pare te fluturoj nga te kater planetet e sistemit diellor te jashtem (Voyager 2)
  Misioni i pare per te zbuluar henat e shumta te kater planeteve te jashtme (te dyja anijet kozmike):

  • 3 hena te reja ne Jupiter
  • 4 hena te reja ne Saturn
  • 11 hena te reja ne Uran
  • 6 hena te reja ne Neptun
 • Anija e pare te fulturuar nga kater planete te ndryshem (Voyager 2)
 • Anija e pare e hapesires per te vizituar Uranin dhe Neptunin (Voyager 2)
 • Anija e pare e hapesires per te fotografuar unazat e Jupiterit, Uranit dhe Neptunit (Voyager 2)
 • Anija e pare hapesires per te zbuluar vullkanet aktive pertej Tokes (ne henen e Jupiterit Io – Voyager 1)
 • Anija e pare e hapesires per te zbuluar  vetetima ne nje vend tjeter pervec Tokes (ne Jupiter – Voyager 1)
 • Anija e pare te zbuluar ne oqean pertej Tokes (ne henen e Jupiterit Europa – te dyjat anijen kozmike)
 • Anija e pare e hapesires per te zbuluar nje atmosfere te pasur me azot qe gjendet pertej planetit tone  (ne henen Titan Saturn- nga Voyager 1)
  Hapesira midis yjevePasi Voyager 1 u largua nga Saturni ne nentor 1980, ai filloi nje udhetim per ne te cilin asnje objekt i bere nga njeriu nuk kishte marre ate iniciative: hapesira midis yjeve.
 • Me 25 gusht 2012, ai kaloi ne hapesiren nderyjore, duke lene prapa heliosferen – flluska magnetike e madhe qe mbeshtjell Diellin, planetet dhe objketet e tjera.
 • Voyager 2 u nis edhe ai ne hapesiren nderyjore pasi iku nga Neptuni ne gusht te vitit 1989 dhe pritet te hyje ne hapesiren nderyjore ne vitet e ardhshme. Se bashku Voyagers ne kane mesuar shume rreth shkalles se ndikimit te diellit tone dhe vete natyren e hapesires qe shtrihet pertej planetit tone.
 • Anija e pare e hapesires per te lene heliosferen dhe per te hyre ne hapesiren nderyjore (Voyager 1)
 • Anija e pare per te matur intensitetin e plote te rrezeve kozmike – atomet e pershpejtuar deri ne gati shpejtesine e drites – ne hapesiren nderyjore (Voyager 1)
 • Anija e pare e hapesires per te matur fushen magnetike ne hapesiren nderyjore (Voyager 1)

Artikulli nga NASA/JPL

Per me shume vizitoni:

https://www.nasa.gov/voyager

https://voyager.jpl.nasa.gov

Perditesimi per here te fundit 1 gusht,2017.

Tags:EKSPLORIMI I SISTEMIT DIELLORJUPITERINEPTUNISATURNIURANIVOYAGER 1 & 2

 

 

 

Advertisements