Keto dy imazhe, te marra nje vit larg njei-tjetrit, zbulojne nje hene qe orbiton planetin xhuxh 2007 OR10. Secili imazh, i marre nga Kamera me Fushe te Gjere  e Teleskopit Hubble te NASA /ESA’s , tregon hene ne nje pozite te ndryshme orbitale rreth trupit te saj mëmë.

2007 OR10 eshte planeti i trete me i madh i njohur xhuxh, pas Plutonit dhe Eris, dhe bota me e madhe e paidentifikuar ne Sistemin Diellor dhe pa nje emer zyrtar. Cifti eshte i vendosur ne Rripin Kuiper, nje fushe e mbeturinave te akullta te mbetura nga formimi i Sistemit Diellor.

Planeti xhuxh eshte rreth 1520 kilometra larg; Hena vleresohet te jete 240 kilometra deri ne 400 kilometra ne diameter. 2007 OR10, si Plutoni, ndjek nje orbite te cuditshme, por aktualisht eshte tre here me larg se Plutoni eshte nga Dielli.

Hubble Images of 2007 OR10
Kjo sekuence e imazheve te marra nga Hubble,tregon henen e sapo zbuluar duke orbitual planetin xhuxh 2007 0R10. Imazhet siper jane marre ne nentor 2009,ndersa ato poshte jane marre ne shtator 2010. Vete planeti xhuxh eshte vleresuar te kete nje diameter prej 1520 km,ndersa hena nje diameter prej 400 km.Imazhi nga NASA,ESA C,Kiss (Konkloy Observatory).Imazhi dhe teksti.

Perditesimi per here te fundit 30 korrik,2017.

Tags:HENAT E SISTEMIT DIELLORHUBBLEPLANETET XHUXHSISTEMI DIELLOR

Advertisements