Ky grumbull i bukur i gazit me ngjyra te ndezura, pluhuri te zbehte dhe yjeve qe shkelqejne perbejne galaktiken spirale NGC 4248, e vendosur rreth 24 milione vite drite larg . U zbulua me 9 shkurt 1788, nga astronomi britanik William Herschel. Gjithashtu i njohur si LEDA 39461 dhe UGC 7335, NGC 4248 shtrihet ne konstelacionin Canes Venatici. Eshte anetari i te njejtit grup si galaktika e madhe spirale Messier 106 (NGC 4258).

Ky imazh u prodhua nga Teleskopi Hapesinore Hubble i NASA/ESA’s pasi fillimit te hartimin te “atlasit” se pare te Hubble ne ultravjollce, per te cilin teleskopi kishte ne shenjester 50 galaktika qe formonin yje. Nje moster qe perfshin te gjitha llojet e morfologjive, masave dhe strukturave te ndryshme. Studimi i ketij shembulli mund te na ndihmoje te bashkojme historine e formimit te yjeve ne univers.

Duke zbuluar se si yjet masiv formohen dhe zhvillohen brenda ketyre galaktikave, astronomet mund te mesojne me shume rreth asaj se si, kur dhe ku formohen yjet, si grupet e yjeve ndryshojne me kalimin e kohes dhe si procesi i formimit te yjeve te reja lidhet me tiparet e galaktikave pritese.

Ky imazh eshte formuar nga vezhgimet nga Kamera me Fushe te Gjere e Hubble-it .

Credit:ESA/Hubble & NASA

Referencat e tekstit: ESA

Perditesimi per here te fundit 30 korrik,2017.

Tags:GALAKTIKAHUBBLEUNIVERSI

Advertisements