Psyche, Misioni Unik i NASA-s per ne nje asteroid metalik, eshte vendosur te leshohet nje vit me perpara sic ishte planifikuar, duke u leshuar ne veren e vitit 2022 dhe arritje te planifikuar ne asteroidin ne vitin 2026 – kater vjet me heret se afati fillestar.

“Ne e sfiduam ekipin e projektimit te misionit per te eksploruar nese ishte nje date efikase per leshimin e sondes per ne asteroidin dhe ata gjeten nje menyre te madhe”, tha Jim Green, drejtor i Divizionit te Shkencave Planetare te NASA-s ne Uashington . “Kjo do te na mundesoje te permbushim objektivat tona shkencore me heret dhe me nje kosto me te ulet”.

“Avantazhi me i madh eshte trajektorja e shkelqyeshme, e cila na merr atje rreth dy here me shpejt dhe eshte me kosto me efektive”, tha Elkins-Tanton i Universitetit Shteteror te Arizones. “Ne jemi te gjithe shume te ngazellyer qe NASA ishte ne gjendje te akomodoje kete date per nisje. Bota do ta shohe kete bote te mahnitshme metalike shume me shpejt”.

Trajektorja e rishikuar eshte me efikase, pasi eliminon nevojen per nje ndihme te gravitetit te Tokes, e cila ne fund te fundit e shkurton kohen e lundrimit. Pervec kesaj, trajektorja e re qendron me larg nga dielli, duke reduktuar sasine se nevojshme te mbrojtjes per anijen. Trajektorja do te perfshije ende nje ndihme gravitetacionale te Marsit ne vitin 2023.

“Ndryshimi i planeve eshte nje nxitje e madhe per ekipin dhe misionin”, tha menaxheri i projektit Psyche Henry Stone ne JPL te NASA-s ne Pasadena te Kalifornise. “Ekipi yne i projektimit te misionit ka bere nje pune fantastike qe vjen me kete mundesi ideale nisjeje.”

Misioni Pyche

Psyche, nje asteroid qe rrethon diellin midis Marsit dhe Jupiterit, eshte i bere pothuajse teresisht nga metali, nikel e hekuri.  Misioni u perzgjodh per nisje me heret gjate ketij viti nen programin Discovery te NASA-s, nje seri misionesh me kosto me te ulet.

Per me shume informacion vizitoni:www.nasa.gov/psyche

Perditesimi per here te fundit 28 korrik,2017.

Tags:ASTEROIDEEKSPLORIMI I SISTEMIT DIELLORPSYCHESISTEMI DIELLOR

Advertisements