Dhjete miliard vjet me pare, nje yll i madh shpertheu – dhe tani astronomet kane kapur driten e tij te lashte lashte qe mund te jete supernova me e hershme e zbuluar ndonjehere.

Supernova, sipas nje deklarate per shtyp te Universitetit te Kalifornise Santa Cruz, eshte me e ndritshme se te gjitha yjet e galaktikes tone te kombinuara. Ky shkelqim mund te jete per shkak te vendit te tij te veeante ne historine e universit tone: nje kohe e quajtur “mesdita kozmike “.

Supernova, e quajtur DES15E2mlf, ndodhi ne nje galaktike qe eshte me masive se galaktikat pritese te supernovave super te ndritshme. Kjo ngjarje e re konfirmon se supernovat po ndodhnin ne ate kohe, duke treguar se yjet e hershem mund te grumbullonin ne mase te mjaftueshme per te destabilizuar me vone ne nje shperthim gjigant me te ndritshem se supernovat “normale”.

Kjo, nga ana tjeter, mund te na tregoje shume se si krijohen galaktikat. Shumica e galaktikave ne ate kohe nuk ishin vetem me pak masive se ato qe ne i shohim sot, por ato ishin gjithashtu me kompakte. Kuptimi se si yjet masiv formohen dhe vdesin ne te gjitha llojet e galaktikave, gjithashtu mund te na mesojne per historine e Rruges tone te Qumeshtit.

Detajet e zbulimit  jane publikuar ne Royal Astronomical Society.Ato jane te disponueshme online ne arXiv.org..

Perditesimi per here te fundit 27 korrik,2017.

Tags:SUPERNOVAUNIVERSI

Advertisements