Cfare e krijoi kete koder te pazakonte ne Mars? Historia e saj eshte bere teme e hulumtimit, por forma e saj dhe struktura dy-toneshe e bejne ate nje nga kodrat me te pazakonta qe roveri robotik i NASA’s Curiosity ne Mars ka studiuar nga afer ne Mars. E quajtur Kodra Ireson, grumbulli ngrihet rreth 5 metra i larte dhe shtrihet rreth 15 metra gjeresi. Kodra Ireson eshte e vendosur ne fushen e Dunave Bagnold ne shpatin e malit Sharp ne kraterin Gale ne Mars. Pamja e paraqitur panoramike prej 41 imazhezh eshte e perpunuar horizontalisht per te perfshire tere kodren ne kete pamje. Imazhi eshte marre me 2 shkurt dhe eshte leshuar javen e kaluar per publikun. Per shkak se Marsi po leviz prapa Diellit sic shihet nga Toka, NASA se shpejti do te ndaloje dergimin e komandave per satelitet dhe roverat e tij ne mars deri ne 1 gusht.

Image Credit: NASAJPL-CaltechMSSS

Perditesimi per here te fundit  24 korrik,2017.

Tags:MARSIPLANETETROVERAT CURIOSITY & OPPORTUNITY & SPIRITSISTEMI DIELLOR

Advertisements