E ndodhur ne konstelacionin e  Canes Venatici (The Cunting Dogs) eshte galaktika NGC 4242, e paraqitur ketu sic shihet nga teleskopi hapesinor Hubble i NASA/ESA’s. Galaktika qendron rreth 30 milione vjet drite larg nga ne. Ne kete distance nga Toka, ne fakt jo edhe aq te madhe ne shkalle kozmike, NGC 4242 eshte e dukshme per te gjithe ata qe jane te pajisur me nje teleskop , sic u zbulua nga astronomi britanik  William Herschel ne 1788.

Ky imazh tregon qendren e ndritshme te galakktikes dhe zbehtesine perreth. Megjithese duket te jete relativisht e ndritshme ne kete imazh, studimet kane gjetur se NGC 4242 eshte ne te vertete relativisht e zbehte (ka nje ndricim mesatar te ulet dhe shkelqim te ulet) dhe gjithashtu mbeshtet nje shkalle te ulet te formimit te yjeve. Galaktika gjithashtu duket te kete nje shirit te dobet yjesh qe priten neper qendren e saj asimetrike dhe nje strukture spirale shume e zbehte .

Image credit: ESA/Hubble & NASA
Referencat e Tekstit: European Space Agency

Perditesimi per here te fundit 21 korrik,2017.

Tags:GALAKTIKAHUBBLEUNIVERSI

Advertisements