Objekte qe astronomet i quajne xhuxhe te kafte ndodhen diku ne mes te perkufizimit te nje planeti dhe nje ylli. Ata jane topa gazi me nje mase me te madhe se nje planet, por jo me mase te mjaftueshme per te mbeshtetur bashkimin e qendrueshem me hidrogjen si nje yll. Per shkak se ata mezi leshojne ndonje drite te dukshme, ato u zbuluan vetem ne vitin 1995 dhe deri me sot shumica e xhuxheve te kafte ndodhen brenda 1500 vitesh drite prej nesh.

Tani, astronomet duke perdorur kameren infra te kuqe optike ne Teleskopin Shume te Madh te ESO-s kane verejtur grupin e yjeve RCW 38 ne konstelacionin e Vela, rreth 5500 vite drite larg. Kjo Foto e Javes nga ESO tregon pjesen qendrore te RCW 38; pjese ne kuadrat anash tregojne nje nengrup te kandidateve te xhuxheve te kafte te zbuluar brenda grupit.

Shkencetaret gjeten shume xhuxhe te kafte ne kete grup. Nga keto rezultate dhe nga studimi i grupimeve te tjera yjore, astronomet vleresojne se Rruga e Qumeshtit permban te pakten 25 deri ne 100 miliarde xhuxha te kafte.  RCW 38 ndoshta permban edhe xhuxhet me pak masiv te njohur, me te ftohte — te cilat jane pertej kufijve te zbulimit te ketij imazhi – keshtu qe ky vleresim i ri mund te jete nje nenvleresim i konsiderueshem. Sondazhet e metejshme do te zbulojne numrin e vertete te xhuxheve te kafte qe ndodhen ne Rrugen e Qumeshtit.

Linku

Perditesimi per here te fundit 18 korrik,2017.

Tags:MJEGULLNAJATRRUGA E QUMESHTITUNIVERSIYJET

Advertisements