Imazhet e Zones se Madhe Kuqe te Jupiterit zbulojne nje tufe te reve te erreta qe enden permes nje stuhie ovale te kuqerremte masive. Instrumenti JunoCam ne bordin e misionit Juno te NASA-s mori fotot me te aferta te kesaj Zone te Madhe te Kuqe te planetit me te madh te sistemit diellor gjate fluturimit te se henes me (10 korrik). Imazhet e Zones se Madh te Kuqe u shkarikuan ne toke te marten dhe u vendosen ne faqen e internetit te JunoCam te merkuren ne mengjes.

“Per qindra vjet shkencetaret kane qene duke vezhguar, pyesin dhe teorizonin rreth Zones se Madhe te Kuqe te Jupiterit”, tha Scott Bolton, hulumtues kryesor i Juno nga Instituti i Kerkimeve Jugperendimore ne San Antonio,Amerike. “Tani kemi fotot me te mira ndonjehere te kesaj stuhie magjepsese. Do te na duhet njefare kohe per te analizuar te gjitha te dhenat jo vetem nga JunoCam por edhe nga tete instrumentet shkencore te Juno-s, per te hedhur drite te re mbi te kaluaren, te tashmen dhe te ardhmen e Zones se Madhe te Kuqe “.

Sic ishte planifikuar nga ekipi Juno, shkencetaret e qytetare moren imazhet e para te leshuar nga faqja e JunoCam dhe i perpunuan ato, duke siguruar nje nivel me te larte detajesh se sa ne dispozicion ne formen e tyre te paperpunuar. Imazhet e perpunuar nga qytetar-shkencetar, si dhe imazhet e paperpunuara qe perdoren per perpunimin e imazhit, mund te gjenden ne:https://www.missionjuno.swri.edu/junocam/processing

Ky imazh i zgjeruar ne ngjyra e zones se madhe te jupiterit eshte krijuar nga shkencetari qytetari Kevin Gill duke perdorur te dhena nga instrumenti JunoCam ne anije Juno te NASA’s.Imazhi i plote dhe teksti.
Ky imazh i zgjeruar ne ngjyra i zones se madhe te kuqe te Jupiterit eshte krijuar nga qytetari shkencetari Gerald Eichstadt duke perdorur te dhena nga intrumenti JunoCam ne anijen Juno te NASA’s.Imazhi i plote dhe teksti

“Une kam qene duke ndjekur misionin e Juno qe kur u leshua “, tha Jason Major, nje shkencetar qytetar JunoCam dhe nje dizajner grafik nga Warwick, Rhode Island. “Eshte gjithmone emocionuese te shohesh keto imazhe te paperpunuara te Jupiterit teksa mberrijne. Por eshte edhe me emocionuese per te marre imazhet e paperpunuara dhe per t’i kthyer ato ne dicka qe njerezit mund t’i vleresojne.
Kjo eshte ajo per te cilen jetoj “.

Juno Over Jupiter’s South Pole (Illustration)
Ky koncept artistik pershkruan anijen Juno teksa fluturon mbi polin e jugut te Jupiterit

Matja ne gjeresi prej 16,350 kilometrash (deri me 3 prill 2017)Zona e Madhe e Kuqe eshte 1,3 here me i gjere se Toka. Stuhia eshte monitoruar qe nga viti 1830 dhe ndoshta ka ekzistuar per me shume se 350 vjet. Ne kohet moderne, Zona e Madhe e Kuqe duket se po zvogelohet.Te gjitha instrumentet shkencore te Juno dhe JunoCam po vepronin gjate fluturimit, duke mbledhur te dhena qe tani po kthehen ne Toke. Qasja tjeter e afert me Jupiterin e Juno do te ndodhe me 1 shtator.

Imazhet e JunoCam jane disponueshme ne www.missionjuno.swri.edu/junocam per shqyrtim nga publiku, shkarikim si dhe perpunim te imazheve,ku edhe ju mund te kontriboni.

Credits: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/

Per me shume rreth anijes Juno,vizitoni:www.nasa.govjuno dhe http://missionjuno.swri.edu.

Peridtesimi per here te fundit 14 korrik,2017.

Tags:JUNOJUPITERIPLANETETSISTEMI DIELLOR

Advertisements