Nje ekip nderkombetar i astronomeve, i udhehequr nga Universiteti i Kembrixhit, kane njoftuar zbulimin e nje ylli te vogel ne permasa, te quajtur EBLM J0555-57Ab, afersisht madhesia e gjigantit te gazte Saturnin, duke e bere ate yllin me te vogel te zbuluar ende.

Pamje e yllit ne fjale eshte djathtas,figura B. Ky eshte nje sistem binar qe konsiston nga dy yje.        Imazhi i plote

EBLM J0555-57Ab eshte pjese e nje sistemi binar yjor rreth 600 vite drite larg.

Gjithashtu i njohur si 1SWASP J055532.69-571726.0Ab, ylli eshte rreth 85 here me i madh se Jupiteri dhe ka nje rreze prej 0.84 radiume Jupiter (e krahasueshme me ate te Saturnit).

Terheqja gravitacionale ne siperfaqen e tij yjore eshte rreth 300 here me e forte se nga ajo cfare njerezit ndiejne ne Toke.

EBLM J0555-57Ab orbiton nje yll primar si dielli, EBLM J0555-57A, per rreth 8 dite dhe u identifikua pasi kalonte perpara shokut te tij me te madh, nje metode e cila zakonisht perdoret per te zbuluar egzoplanete,e jo yjet.

“EBLM J0555-57Ab ka te ngjare te jete aq i vogel aq sa yjet ndoshta mund te behen, pasi ajo ka vetem masa te mjaftueshme per te mundesuar shkrirjen e berthamave te hidrogjenit ne helium”, thane astronomet.

“Nese do te ishte me i vogel, presioni ne qender te yllit nuk do te ishte me i mjaftueshem per te mundesuar kete proces”.

“Zbulimi yne zbulon se si yjet e vegjel mund te jene,” tha autori kryesor Alexander Boetticher, nje student ne Laboratorin Cavendish te Kembrixhit dhe Institutin e Astronomise.

“Nese do te ishte me i vogel, presioni ne qender te yllit nuk do te ishte me i mjaftueshem per te mundesuar kete proces”.

Nje leter qe pershkruan zbulimin eshte botuar ne  Astronomy & Astrophysics , dhe eshte e disponueshm online.

Perditesimi per here te fundit 14 korrik,2017.

Tags:UNIVERSIYJET

Advertisements