Anija e NASA-s Dawn mori kete imazh te kraterit Hakumyi ne Ceres.

Hakumyi, 18 milje (29 kilometra) ne diameter, ndodhet rreth 70 kilometra ne perendim te kraterit Ernutet. Ernutet eshte ajo ku shkencetaret gjeten prova te materialeve organike, fale spektrometrit te hartes se dukshme dhe infra te kuqe te sondes Dawn.
Deshmi per materiale organike u gjeten gjithashtu ne kraterin e ri 4 milje (6.5 km) ne anen jugore skajit te Hakumyi .

Dawn e mori kete imazh me 20 gusht 2015, nga nje lartesi prej 915 milje (1,470 kilometra). Koordinatat qendrore te ketij imazhi jane 48.9 grade gjeresi veriore dhe 27.0 grade gjeresi lindore.

Nje seri e plote e te te dhenave te Dawn eshte e arkivuar ne http://pds.nasa.gov/ .

Misioni Dawn menaxhohet nga JPL per Drejtorine e Shkences te NASA-s ne Uashington. Dawn eshte nje projekt i Programit ”Discovery” te drejtorise se shkences, menaxhuar nga qendra hapesinore Marshall e NASA-s ne Huntsville, Alabama. UCLA eshte pergjegjes per shkencen e pergjithshme te misionit Dawn. Orbital ATK, Inc, ne Dulles, Virxhinia,kane projektuar dhe ndertuar anijen. Qendra Aerohapesinore Gjermane,dhe Instituti Max Planck per kerkime ne Sistemin Diellor , Agjencia italiane e Hapesires dhe Instituti i astrofizikes kombetare italiane jane partnere nderkombetare ne ekipin e misionit.Per listen e plote te pjesemarreseve te misionit,shiko:http://dawn.jpl.nasa.gov/mission.

Image credit: NASA/JPL-Caltech/UCAL/MPS/DLR/IDA

Per me shume rreth misionit Dawn te NASA’s,shiko:http://dawn.jpl.nasa.gov.

Perditesimi per here te fundit 7 korrik,2017.

Tags:CERESPLANETET XHUXHSISTEMI DIELLORSONDA DAWN

Advertisements