Nje zone aktive ne diell duket se po rritet shume shpejt ne kete video te kapur nga Observatori Dinamik Diellor i NASA-s ne mes te 5-11 korrik 2017. Keto njolla diellor jane nje dukuri e zakonshme ne diell, por jane me pak te shpeshta kur ne drejtohemi drejt minimumit diellor, qe eshte periudha e aktivitetit te ulet diellor gjate ciklit te rregullt rreth 11 vjecar te tij. Kjo njolle diellor eshte e para qe shfaqet pasi dielli ishte i paster per dy dite dhe eshte grupi i vetem i njollave diellor ne kete moment. Ashtu si njolla te tjera ne diell, ata duket te jenë karakteristika te vogla, por madhesia eshte relative: thelbi i erret i kesaj njolle diellor eshte ne te vertete me i madh se Toka.

Download this video in HD formats from NASA Goddard's Scientific Visualization Studio

Credits: NASA’s Goddard Space Flight Center/SDO/Joy Ng, producer

Nga NASA/Goddard

Perditesimi per here te fundit 12 korrik,2017.

Tags:DIELLISDO,IRIS,SOHOSISTEMI DIELLOR,

Advertisements