Vitin e kaluar kemi mesuar se mund te kete nje Planet te Nente te fshehur ne zonat e jashtme te Sistemit Diellor. Tani del se mund te kete edhe nje Planet te Dhjete atje jashte.

Studimi, qe eshte publikuar ne  Astronomical Journal, u krye nga Kat Volk dhe Renu Malhotra nga Laboratori Henor dhe Planetar i Universitetit te Arizones (LPL). Nje pre-print eshte ne dispozicion ne arXiv..

Ne studimin e tyre, studiuesit monitoruan levizjen e shkembinjve hapesinore ne Rripin Kuiper, nje rajon i trupave jashte orbites se Neptunit. Mocioni i disa prej ketyre trupave sygjeron se nje planet i padukshem mund te ndikoje ne orbitat e tyre.

“Shpjegimi me i mundshem per rezultatet tona eshte se ka nje mase te papare,” tha Volk, autori kryesor i studimit, ne nje deklarate.

Planeti do te ishte ne mase diku midis Tokes dhe Marsit. Orbita e tij shume me e afert se planetit te terorizuar (planeti i nente), rreth 60 here larg nga Dielli (60 AU ose njesi astronomike). Planet e Nente mendohet te jete midis 500 dhe 700 AU.

Ekzistenca e Planetit te Dhjete bazohet ne studimin e 600 objekteve te brezit Kuiper (KBOs). Disa prej tyre duket se kane nje orbite “te deformuar”, e cila i anon ato ne 8 shkalle deri ne planin e rrafshet orbital te planeteve te medhenj te Sistemit Diellor.

content-1498212117-planet-10-orbit.jpg
Obita e mundshme e planetit te dhjete.

Sipas studiuesve, menyra me e mire per te pershkruar kete deformim eshte nese ka nje planet tjeter atje. Ata thone se Planet i Nente, qe mendohet te jete 10 here masen e Tokes ose rreth gjysma e mases se Neptunit, nuk mund te llogarise anomalin.

“[Planet i Nente] eshte shume larg per te ndikuar ne keto KBO,” tha Volk. “Sigurisht qe duhet te jete shume me afer se 100 AU per te ndikuar ne menyren e konsiderueshme te KBO-s ne ate rang”.

Kjo nuk do te thote qe Planeti Dhjete ekziston me doemos. Duke folur per New Scientist, Alessandro Morbidelli ne Observatorin e Côte d’Azur ne Nice, France — tha se ishte “e dyshimte qe nje planet kaq afer do te kishte mbetur pa u vene re”.

Volk dhe Malhotra, megjithate, thone se nuk e kemi akoma asnje prove te dreperdrejte per kete hipoteze , sepse mund te jete e veshtire te gjendet ne pjesen e dendur qendrore te Rruges se Qumeshtit. Nga vendndodhja jone, ky rajon eshte plot me yje, gje qe e ben te veshtire zulimin dhe studimin e tij.

Nje mundesi tjeter eshte se nje yll qe kalon mund te kete shkaktuar kete deformimi. Megjithate, kjo do te duhej te kishte ndodhur ne 10 milion vitet e fundit, gje qe duket e pamundur.

Eshte teorizuar se mund te kete shume bote te fshehura ne buze te Sistemit Diellor. Planet i Dhjete, dhe ne te vertete Planet i Nente, mund te jene vetem dy nga nje numer i tere objekte planetare qe nuk kemi gjetur ende. Sistemi Diellor se shpejti do nje familje me e madhe.

Shikoje kete video ne YouTube.

Perditesimi per here te fundit 11 korrik,2017.

Tags:EKSPLORIMI I SISTEMIT DIELLORPLANETETSISTEMI DIELLOR

Advertisements