Misioni Hitomi i JAXA ka bere grafikun e ererave te nxehta te nje grumbull galaktikash per here te pare.
Matjet ne detaje te papara jane kthyer nga sateliti Hitomi i Japonise (JAXA) ku kane lejuar shkencetaret per te ndjekur levizjen e emetimit te gazit me rreze -X ne zemer te grupit te galaktikave te Perseut..
Udhehequr nga Agjencia Japoneze per hulumtim e Hapesires ajrore (JAXA), Hitomi u leshua me 17 shkurt.Pas aktivizimit te suksesshem te observatorit dhe instrumenteteve, Hitomi beri nje mision, dhe duke i dhene fund misionit pas nje anomalie ne anije me 26 mars.
Para anomalise se anijes, Hitomi ishte ne gjendje per te vezhguar ne grupin e galaktikave te Perseut.Ky grupim ndodhet rreth 240 milione vite drite larg ne drejtim te yjesise se perseut , galaktikat e grupit te Perseus permbajne nje sasi te madhe te gazit jashtezakonisht te nxehte. Kane temperatura mesatare prej 90 milione grade fahrenheit (50 milione grade C), Para nisjes se Hitomit , astronomet nuk kishin aftesine per te matur dinamiken e detajuara te ketij gazi, vecanerisht me marredheniet e tyre me flluska e gazit debuar nga nje vrime e zeze supermasive aktive ne qender te galaktikes, NGC 1275.
“Per here te pare, ne kemi hartuar mocionin e gazit te emetimit te rrezeve-X ne nje grup te galaktikave dhe te percaktuar strukturen e shpejtesis mbi nje game te gjere hapesinore ” tha Richard Kelley, hetuesi kryesor i SHBA-ve per bashkpunimin e misionit Hitomi me JAXA-n. “Edhe pse ky gaz eshte i trazuar vazhdimisht nga daljet e shpejta nga qendra e vrima se zee, shpejtesia e saj eshte e vogel ne shkalle astronomike dhe tregojne prova per vetem nivelet e vogla te turbullimit.” 


Spektopmetri i revolocionizuar i rrezeve- X Soft (SXS) – (qe beri kete studim), eshte zhvilluar dhe ndertuar nga shkencetaret ne Goddard dhe ne bashkepunim te institucioneve ne SHBA , Japoni, dhe Holland.

Artikulli ne:https://www.nasa.gov/feature/goddard/2016/hitomi-mission-charts-hot-winds-of-a-galaxy-cluster-for-the-first-time

Perditesimi per here te fundit 7 korrik,2017.

Tags:GALAKTIKAUNIVERSI

 

Advertisements