Kjo pamje e zmadhuar e Epimetheusit, nje nga pamjet me rezolucion me te larte te marra ndonjehere te kesaj hene, tregon nje siperfaqe te mbuluar me kratera, ku te sjelle ndermend rreziqet qe u shfaqen henave ne hapesire.

Epimetheus (70 milje apo 113 kilometra e gjere) eshte teper e vogel per gravitetin te saj qe te mbaje nje atmosfere. Eshte gjithashtu shume e vogel qe te jete gjeologjikisht aktive.

Kjo pikepamje shikon ne anen anti-Saturn te Epimetheusit. Veriu ne Epimetheus eshte lart dhe rrotullohet 32 grade ne te djathte. Imazhi u mor me kameren me kend te ngushte te anijes Cassini me 21 shkurt 2017 duke perdorur nje filter spektrale, e cila lejon pranimin ne gjatesi vale te drites prane infra te kuqe te perqendruar ne 939 nanometra.

Pamja u mor ne nje distance prej rreth 9,300 milje (15,000 kilometra) nga Epimetheus. Shkalla e imazhit eshte 290 metra (89 metra) per pixel.

Misioni Cassini-Huygens eshte nje projekt bashkepunues i NASA-s, ESA’s dhe Agjencine Italiane te Hapesires.Jet Propulsion Laboratory i NASA-s, nje ndarje e Caltech (Insituti i Teknologjise  Kaliforni) ne Pasadena, menaxhon misionin per Drejtorine e Misioneve shkencore te NASA-s, Washington. JPL ka projektuar, zhvilluar Orbiterin Cassini.

Image Credit: Cassini Imaging TeamISSJPLESANASA

Per me shume informacion rreth Cassini,vizitoni:

1-http://www.nasa.gov/cassini

2-http://saturn.jpl.nasa.gov

Perditesimi per here te fundit 6 korrik qershor,2017.

Tags:CASSINIHENAT E SISTEMIT DIELLORSATURNISISTEMI DIELLOR

Advertisements