Me shume se 50 anetare te ekipit te misionit te New Horizons dhe bashkepunetore te tjere me 3 qershor vendosen teleskope ne te gjithe Afriken e Jugut dhe Argjentine, per te vezhguar objektin e ardhshme te NH i njohur si MU69 ne menyre qe te mesonin me shume rreth ketij objekti enigmatik . Permbushja e vezhgimeve te ketij u be e mundur me ndihmen e Teleskopit Hapesinor Hubble te NASA-s dhe misionin Gaia, nje observator hapesinor i Agjencise Europiane te Hapesires (ESA).

Duke i kombinuar, teleskopet te perdorur nga ekipi kapen me shume se 100.000 imazhe te objektit teksa ai kalonte ne fron perpara nje ylli –e njohur si zenie — qe mund te perdoren per te vleresuar mjedisin rreth ketij objekti te Brezit Kuiper (KBO). Ndersa MU69 vete eliminoi zbulimin e drejtperdrejte, te dhenat e 3 qershorit dhane njohuri te vlefshme dhe te papritura qe tashme kane ndihmuar anijen NH.

“Keto te dhena tregojne se MU69 nuk mund te jete aq i erret ose aq i madh sa disa prej tyre priten”, tha lideri i ekipit Marc Buie, nje anetar i ekipit shkencor te New Horizons nga Instituti Jugperendimor i Kerkimeve (SWRI) ne Boulder, Kolorado.

Vleresimet fillestare te diametrit te MU69, bazuar kryesisht ne te dhenat e marra nga Teleskopi Hapesinor Hubble qe nga zbulimi i KBO ne 2014, tregon nje diameter prej 12-25 milje (20-40 kilometra) – edhe pse te dhenat nga vezhgimet e zenies te marra nga toka mund te nenkuptoje se eshte ne ose edhe me poshte madhesive me te vogla qe priten perpara zenies se 3 qershorit.

Pervec madhesise se MU69, te dhenat ofrojne detaje mbi aspekte e tjera te objektit te brezit Kuiper .

“Keto rezultate na tregojne dicka vertete interesante”, tha Hetuesi kryesor i New Horizons, Alan Stern, i SwRI. “Fakti qe ne realizuam vezhgimet e e zenies nga cdo vend i planifikuar vezhgimi, por nuk e zbuluam vete objektin ka te ngjare qe MU69 eshte shume reflektues dhe me i vogel se pritej, ose mund te jete nje binar ose madje nje tufe e trupave te vegjel te lene nga koha kur planetet ne sistemin tone diellor u formuan “.

Me shume te dhena do te publikohen, me zenien shtese te MU69 qe do te ndodh me 10 korrik dhe 17 korrik. Me 10 korrik, Observatori Stratosferik per Astronomi (SOFIA) i NASA-s do te perdore teleskopin e fuqishem 100-inc (2,5 metra) per te hetuar hapesiren rreth MU69 per mbeturina qe mund te paraqesin nje rrezik per NH ne flyby e tij pas 18 mujash me 1 janar,2019.

Per me shume rreth New Horizons: https://www.nasa.gov/mission_pages/newhorizons/main/index.html

Perditesimi per here te fundit 5 korrik,2017.

Tags:MISIONI GAIANEW HORIZONSOBSERVATORI SOFIAPLANETET XHUXHPLUTO,HUBBLE

Advertisements