Ky montazh pamjesh te marra nga anija kozmike e NASA-s Cassini tregon tre prej henave te vogla te Saturnit: Atlas, Daphnis dhe Pan –respektivisht,te paraqitura ne te njejten shkalle per lehtesi krahasimi.

Dy dallime midis Atlas dhe Pan jane te dukshme ne kete montazh. Brezi ekuatoriale e Panit eshte shume me i holle dhe me i theksuar, dhe masa qendrore e Atlas (pjesa nen brezin e qete ekuatorial) duket qarte te jete me i vogel se ai i Panit.

Imazhet e Atlas dhe Panit te marra duke perdorur filtra infra te kuqe, te gjelbra dhe ultravjollce u kombinuan per te krijuar pamje te zgjeruara me ngjyra, te cilat nxjerrin ne pah dallimet delikate te ngjyrave ne te gjithe siperfaqet e henave ne gjatesi vale jo te dukshme per syte e njeriut.

Nje version perpunimi duke perdorur vetem imazhe njengjyreshe mund te shihet ketu .

Te gjitha keto imazhe jane marre duke perdorur kameren me kend te ngushte te anijes Cassini. Imazhet e Atlas u moren me 12 prill 2017, ne nje distance prej 10,000 miljesh (16,000 kilometra) dhe ne nje kend prej 37 gradesh. Imazhet e Panit u moren me 7 mars 2017, ne nje distance prej 16,000 miljesh (26,000 kilometra) dhe nje kend prej 21 gradesh. Imazhi i Daphnis u mor me 16 janar 2017, ne nje distance prej 17,000 miljesh (28,000 kilometra) dhe ne nje kend fazorizuesh prej 71 gradesh. Te gjitha imazhet jane te orientuara ne menyre te tille qe veriu te jete lart.

Misioni Cassini-Huygens eshte nje projekt bashkepunues i NASA-s, ESA’s dhe Agjencine Italiane te Hapesires.Jet Propulsion Laboratory i NASA-s, nje ndarje e Caltech (Insituti i Teknologjise  Kaliforni) ne Pasadena, menaxhon misionin per Drejtorine e Misioneve shkencore te NASA-s, Washington. JPL ka projektuar, zhvilluar Orbiterin Cassini.

Image Credit: Cassini Imaging TeamISSJPLESANASA

Per me shume informacion rreth Cassini,vizitoni:

1-http://www.nasa.gov/cassini

2-http://saturn.jpl.nasa.gov

Perditesimi per here te fundit 29 qershor,2017.

Tags:CASSINIHENAT E SISTEMIT DIELLORSATURNISISTEMI DIELLOR

Advertisements