Ky imazh nga anija NASA-s Dawn tregon kraterin me te madh ne Ceres, i quajtur Kerwan.

Krateri ka nje pamje qe shkencetaret i referohen si “te relaksuar”, qe do te thote se karakteristikat e tij te mprehta jane zbutur qe kur u formua Kerwan. Origjina e formes se tij poligonale ende nuk eshte kuptuar mire; Mund te jete per shkak te shkarjeve te medha ne siperfaqen te shkatuara nga perplasje te ndryshme, sic eshte sygjeruar edhe per krateret e tjera.

Krateri me i vogel i quajtur Insitor  ndodhet ne qender te Kerwan. Materiali i erret i pare ne te djathte siper eshte i nxjerre nga krateri Dantu .

Ne gjeresi prej 280 kilometrash, Kerwan eshte kaq i madh saqe ka marre rreth 50 imazhe ne orbiten e Dawn nga nje lartesi ne 239 milje ose 285 kilometra per te mbuluar kraterin nga njera ane ne tjetren . Kerwan ishte gjithashtu shume i gjere per t’u pershtatur ne fushen e shikimit te Dawn nga nje lartesi prej 913 milje, 1,470 kilometra.Ai pershtatet mire ne kete faze te studimit te Dawn (nje lartesi prej 2.700 miljesh ose 4.400 kilometra), marre menjehere pas orbites se anijes kozmike ne vitin 2015.

Kjo foto eshte marre me 12 qershor 2015. Koordinatat e saj qendrore jane 9.8 grade gjeresi ne jug, 124.8 grade gjeresi lindore.

Nje seri e plote e te te dhenave te Dawn eshte e arkivuar ne http://pds.nasa.gov/ .

Misioni Dawn menaxhohet nga JPL per Drejtorine e Shkences te NASA-s ne Uashington. Dawn eshte nje projekt i Programit ”Discovery” te drejtorise se shkences, menaxhuar nga qendra hapesinore Marshall e NASA-s ne Huntsville, Alabama. UCLA eshte pergjegjes per shkencen e pergjithshme te misionit Dawn. Orbital ATK, Inc, ne Dulles, Virxhinia,kane projektuar dhe ndertuar anijen. Qendra Aerohapesinore Gjermane,dhe Instituti Max Planck per kerkime ne Sistemin Diellor , Agjencia italiane e Hapesires dhe Instituti i astrofizikes kombetare italiane jane partnere nderkombetare ne ekipin e misionit.Per listen e plote te pjesemarreseve te misionit,shiko:http://dawn.jpl.nasa.gov/mission.

Image credit: NASA/JPL-Caltech/UCAL/MPS/DLR/IDA

Per me shume rreth misionit Dawn te NASA’s,shiko:http://dawn.jpl.nasa.gov.

Perditesimi per here te fundit 19 qershor,2017.

Tags:CERES, PLANETET XHUXH, SISTEMI DIELLOR, SONDA DAWN

Advertisements