Kjo pikepamje e marre nga anija e NASA-s Dawn gjate orbites se tij Studiuese ilustron shumellojshmerine dhe kompleksitetin gjeologjik te Ceres. Ajo tregon karakteristika te njohura: krateri i Occator me depozitat e tij te ndritshme — te karbonateve dhe kriperave te tjera, nje seri karakteristikash lineare (ne te djathte) te quajtur Samhain Catenae dhe nje krater i madh ne anen e djathte te imazhit te quajtur Kirnis. Nje krater relativisht i ri i quajtur Lociyo, i mbivendosur ne nje krater te vjeter, mund te shihet ne pjesen e poshtme te majte te figures. Keto karakteristika mund te gjenden ne kete harte te Ceres.

Duke studiuar morfologjine dhe marredheniet ndermjet llojeve te ndryshme te tipareve gjeologjike mund te ndihmoje shkencetaret te rindertojne historine e Ceresit. Krateri Occator duket te jete nje nga vecorite me te reja ne kete foto, me perjashtim te disa kratereve me te vogla. Ne anen tjeter, krateri Kirni me nje gjaresi prej 71 milje (115 kilometra) eshte nje krater i vjeter, dhe i gerryer. Ai i detyrohet formes se tij te vecante poligonale pjeserisht ne mbivendosjen e tij ne nje nga zonat e quajtura Catenae Samhain. Kjo ilustron rolin e thyerjeve ne gjeometrine e disa kratereve te Ceresit. Origjina e ketyre zonave te vecanta ende nuk eshte kuptuar dhe nuk lidhet domosdoshmerisht me zonen e Pongal Catenae, e paraqitur kohet e fundit ne PIA21408..

Kjo foto eshte marre me 25 qershor 2015, nga nje lartesi prej 2.700 miljesh (4.400 kilometra). Ajo eshte e perqendruar ne 1.7 grade gjeresi veriore dhe 249 grade gjeresi lindore.

Nje seri e plote e te te dhenave te Dawn eshte e arkivuar ne http://pds.nasa.gov/ .

Misioni Dawn menaxhohet nga JPL per Drejtorine e Shkences te NASA-s ne Uashington. Dawn eshte nje projekt i Programit ”Discovery” te drejtorise se shkences, menaxhuar nga qendra hapesinore Marshall e NASA-s ne Huntsville, Alabama. UCLA eshte pergjegjes per shkencen e pergjithshme te misionit Dawn. Orbital ATK, Inc, ne Dulles, Virxhinia,kane projektuar dhe ndertuar anijen. Qendra Aerohapesinore Gjermane,dhe Instituti Max Planck per kerkime ne Sistemin Diellor , Agjencia italiane e Hapesires dhe Instituti i astrofizikes kombetare italiane jane partnere nderkombetare ne ekipin e misionit.Per listen e plote te pjesemarreseve te misionit,shiko:http://dawn.jpl.nasa.gov/mission.

Image credit: NASA/JPL-Caltech/UCAL/MPS/DLR/IDA

Per me shume rreth misionit Dawn te NASA’s,shiko:http://dawn.jpl.nasa.gov.

Perditesimi per here te fundit 18 qershor,2017.

Tags:CERES, PLANETET XHUXH, SISTEMI DIELLOR, SONDA DAWN

Advertisements