Hena Iapetus e Saturnit eshte nje bote kontrastesh, me rajone te ndritshme dhe te erreta qe bashkohen si copa te mistershme kozmike.

Kjo pamje e Iapetus (914 milje ose 1.471 kilometra ne diameter) nga Cassini eshte e mbuluar me nje shtrese materialesh te erreta dhe me pluhur duke krijuar nje kontrast te thelle me rajonin shume me te ndritshem qe e rrethon. Per te mesuar me shume per shkakun e kontrastit midis rajoneve, shikoni PIA06166..

Kjo pikepamje shikon drejt hemisferes se Saturnit ne Iapetus. Veriu ne Iapetus eshte lart dhe rrotullohet 20 grade ne te djathte. Imazhi eshte marre ne driten e dukshme me kameren me kend te ngushte te anijes Cassini me 11 mars 2017.

Pamja eshte marre ne nje distance prej rreth 1.6 milione kilometrash (2.6 milion kilometra) nga Iapetus. Shkalla e imazhit eshte 9 milje (15 kilometra) per pixel.

Misioni Cassini-Huygens eshte nje projekt bashkepunues i NASA-s, ESA’s dhe Agjencine Italiane te Hapesires.Jet Propulsion Laboratory i NASA-s, nje ndarje e Caltech (Insituti i Teknologjise  Kaliforni) ne Pasadena, menaxhon misionin per Drejtorine e Misioneve shkencore te NASA-s, Washington. JPL ka projektuar, zhvilluar Orbiterin Cassini.

Image Credit: Cassini Imaging Team, ISS, JPL, ESA, NASA

Per me shume informacion rreth Cassini,vizitoni:

1-http://www.nasa.gov/cassini

2-http://saturn.jpl.nasa.gov

Perditesimi per here te fundit 13 qershor,2017.

Tags:CASSINI, HENAT E SISTEMIT DIELLOR, SATURNI, SISTEMI DIELLOR

Advertisements