Kjo video eshte bere nga imazhet e marra nga anija e NASA-s Dawn, nga nje pozicion i sondes midis Diellit dhe siperfaqes se Ceres.Video nga sci-news.com.

Anija NASA’s e Dawn me sukses e vezhgoi Ceres ne ne drejtim te kundert me 29 prill 2017, duke marre imazhe nga nje pozicion te tille pikerisht midis diellit dhe siperfaqes se Ceres. Specialistet e misionit kishin manovruar me kujdes sonden Dawn ne nje orbite te vecante, ne menyre qe anija te mund te shihte kraterin Occator, qe permban zonen me te ndritshme te Ceres, nga kjo perspektive e re.

Kjo animacion tregon keto imazhe , me kontrast te zgjeruar per te nxjerre ne pah dallimet e ndricimit. Pikat e ndritshme te Occator dallohen vecanerisht mire ne nje siperfaqen relativisht te bute te kraterit. Dawn i mori keto imazhe nga nje lartesi prej rreth 12,000 milje (20,000 kilometra).

Bazuar ne te dhenat nga teleskopet tokesore si dhe nga anije te ndryshme qe me pare kishin vezhguar trupat planetare ne drejtim te kundert, shkencetaret e Dawn saktesisht parashikonin se Ceres do te dukej i ndritshem nga ky konfiguracion i ri ne orbite.Kjo rritje ne ndricimi — tregon madhesine e kokrrave te materialeve ne siperfaqe, si dhe sa poroze keto materiale jane. Aktualisht, Dawn eshte 324 milion milje (521 milion km) nga Toka.

Nje seri e plote e te te dhenave te Dawn eshte e arkivuar ne http://pds.nasa.gov/ .

Misioni Dawn menaxhohet nga JPL per Drejtorine e Shkences te NASA-s ne Uashington. Dawn eshte nje projekt i Programit ”Discovery” te drejtorise se shkences, menaxhuar nga qendra hapesinore Marshall e NASA-s ne Huntsville, Alabama. UCLA eshte pergjegjes per shkencen e pergjithshme te misionit Dawn. Orbital ATK, Inc, ne Dulles, Virxhinia,kane projektuar dhe ndertuar anijen. Qendra Aerohapesinore Gjermane,dhe Instituti Max Planck per kerkime ne Sistemin Diellor , Agjencia italiane e Hapesires dhe Instituti i astrofizikes kombetare italiane jane partnere nderkombetare ne ekipin e misionit.Per listen e plote te pjesemarreseve te misionit,shiko:http://dawn.jpl.nasa.gov/mission.

Image credit: NASA/JPL-Caltech/UCAL/MPS/DLR/IDA

Per me shume rreth misionit Dawn te NASA’s,shiko:http://dawn.jpl.nasa.gov.

Perditesimi per here te fundit 5 qershor,2017.

Tags:CERES, PLANETET XHUXH, SISTEMI DIELLOR, SONDA DAWN

Advertisements