NASA ka riemeruar – misionin e pare te njerezimit per ne nje yll, i cili do te leshohet ne vitin 2018 – e njohur si Sonda Diellore Parker ne nder te astrofizikantit Eugene Parker. Njoftimi u be ne nje ceremoni ne Universitetin e Cikagos, ku Parker sherben si Profesor i Shquar i S. Chandrasekhar, Departamenti i Astronomise dhe Astrofizikes.

I njohur me pare si Sonda Diellore Plus, anija tani do te quhet Sonda Diellore Parker . Ky emer eshte ne ndere te astrofizikantit Eugene Parker, 89, profesor ne Universitetin e Cikagos, i cili ne vitet 1950 revolucionarizoi kuptimin tone te yjeve dhe diellit. Eshte hera e pare qe nje anije kozmike eshte emeruar sipas nje personi qe eshte gjalle.

“Sonda diellore po shkon ne nje rajon hapesinor qe kurre nuk eshte ekploruar me perpara,” tha Parker ne nje deklarate. “Eshte shume emocionuese qe me ne fund do te marrim nje sy ne kete rajon. Ne duam te kemi disa matje me te detajuara te asaj qe po ndodh ne eren diellore. Une jam i sigurt se do te kete disa surpriza. Gjithmone ka eksplorimi i hapesire — shtoi ai. ”

Anija do te leshohet me 31 korrik 2018. Pasi te jete ne haperire, ai do te orboje shtate here me afer Diellin se cdo anije kozmike e meparshme. Ne nje orbite prej 170 ditesh do ta sjelle ate vetem 6.4 milion kilometra (4 milion milje) nga siperfaqja e diellit, teksa sonda po vezhgon drejtperdrejte koronen diellore – atmosferen e jashtme te Diellit.

Nje nga qellimet e misionit eshte zgjidhja e misterit te korones diellore dhe zbulimi pse korona eshte 300 here me e nxehte se siperfaqja e Diellit. Per ta bere kete, Sonda e Hapesires Parker do te orboje Diellin 24 here gjate misionit te tij, duke perdorur fluturimet gravitacionale te Venusit per t’u pozicionuar sa me afer qe te jete e mundur.

Anija gjithashtu do te vezhgoje me mire motin e hapesires . Dielli shpesh here dergon stuhi grimcash ne drejtimin e tokes dhe pjeses tjeter te sistemit diellor, gje qe mund te pengoje satelitet qe operojne ne orbiten e Tokes.

Sonda Parker do te perjetoj temperaturave deri ne 1.370 ° C (2.500 ° F). Per te mbijetuar, do te perdori nje mburoje prej 4.5 inc te trashe prej nje shtrese rezistence-prej karboni . Kjo do te mbroje instrumentet e saj te ndryshme, te cilat do te studiojne fushen magnetike te Diellit, plazmen dhe eren diellore.

Video nga NASA/Goddard

Per me shume nasa.gov/solarprobe dhe
http://solarprobe.jhuapl.edu

Nga Qendra e Fluturimeve Hapesinore Goddard e NASA’s.

Perditesimi per here te fundit 19 janar, 2018.

Tags:DIELLI, EKSPLORIMI I SISTEMIT DIELLOR, NASA, SISTEMI DIELLOR, TEKNOLOGJI

Advertisements