Perpara se anija Cassini te hynte ne fazen e fundit te misionit te tij te quajtur ‘Finalja e Madhe’, anija kapi kete pamje te jashtezakonshme te skajeve te jashtme te sistemit kryesor te unazave te Saturnit. Per shembull, kjo pikepamje nga afer e boshllekut Keeler, e cila eshte prane skajeve te jashtme te unazave kryesore te Saturnit, tregon ne hollesi se sa shume hena Daphnis ka efekt mbi unazat duke krijuar vale midis unazave per shkak te ndikimit gravitacional.

Ky imazh ishte pjese e nje mozaiku qe perfshinte Daphnis (PIA17212).

Daphnis krijon vale ne skajet e boshllekut permes ndikimit te tij gravitacional. Disa grumbullime te grimcave unazore mund te shihen ne skaje te unazave , te ngjashme me ato qe u duken ne skajet e boshllekut tjeter te quajtur Encke — kur Cassini arriti ne Saturn ne 2004.

Pamja u mor ne nje distance prej rreth 18,000 milje (30,000 km) nga Daphnis – ose faza,me nje kend prej 69 gradesh. Shkalla e imazhit eshte 581 metra (177 metra) per pixel. Imazhi eshte marre ne driten e dukshme me kameren me kend te ngushte te anijes Cassini me 16 janar 2017.

Misioni Cassini-Huygens eshte nje projekt bashkepunues i NASA-s, ESA’s dhe Agjencine Italiane te Hapesires.Jet Propulsion Laboratory i NASA-s, nje ndarje e Caltech (Insituti i Teknologjise  Kaliforni) ne Pasadena, menaxhon misionin per Drejtorine e Misioneve shkencore te NASA-s, Washington. JPL ka projektuar, zhvilluar Orbiterin Cassini.

Image Credit: Cassini Imaging Team, ISS, JPL, ESA, NASA

Per me shume informacion rreth Cassini,vizitoni:

1-http://www.nasa.gov/cassini

2-http://saturn.jpl.nasa.gov

Perditesimi per here te fundit 30 maj,2017.

Tags:CASSINI, HENAT E SISTEMIT DIELLOR, PLANETET, SATURNI, SISTEMI DIELLOR

Advertisements