Mjegullnaja e Gaforres eshte e kataloguar si M1, dhe objekti i pare ne listen e famshme te Charles Messier, te objekteve qiellore qe nuk jane kometa. Ne fakt, mjegullnaja e Gaforres eshte ne te vertet nje mbetje supernove, duke zgjeruar mbeturinat neper hapesire te shkaktuara nga shperthimi i vdekjes se nje ylli masiv — te deshmuar ne planetin Toke ne vitin 1054 .

Ky imazh i ri ofron nje pamje te shekullit te 21-te te Mjegulles se Gaforres duke paraqitur te dhena imazhezh nga te marra ne gjatesi te ndryshme te spektrit elektromagnetik si dhe ne gjatesi vale te drites se dukshme. Nga hapesira, te dhenat e observatoreve Chandra (ne rreze-X), XMM-Newton (ultravjollce), Hubble (ne te dukshme) dhe Spitzer (infra te kuqe) — si dhe dhena ne ngjyre vjollce, blu, jeshile dhe te verdhe. Nga toka, te dhenat e gjatesise se valeve te radios jane te paraqitura ne te kuqe dhe ta marra nga Karl G. Jansky Very Large Array (VLA). Nje nga objektet me ekzotike te njohura nga astronomet moderne, Pulsari i Gaforres, nje yll i neutrone qe rrotullohet 30 here ne sekonde, eshte pika e ndritshme afer qendres se figures. Ne nje diameter rreth 12 ite dritë,Mjegullnaja e Gaforres eshte 6.500 vite drite larg ne yjesine e Taurus.

A detailed image of the Crab Nebula.

Pamje me e madhe e imazhit: Image Credit: NASA, ESA, G. Dubner (IAFE, CONICET-University of Buenos Aires) et al.;
A. Loll et al.; T. Temim et al.; F. Seward et al.; VLA/NRAO/AUI/NSF; Chandra/CXC;
Spitzer/JPL-Caltech; XMM-Newton/ESA; Hubble/STScI

Vrojtimet e reja VLA, Hubble dhe Chandra u bene pothuajse ne te njejten kohe ne nentor te vitit 2012. Nje ekip shkencetaresh te udhehequr nga Gloria Dubner nga Instituti i Astronomise dhe Fizikes (IAFE), Universiteti i Buenos Aires ne Argjentine pastaj bene nje analize te detajuar te detajeve te sapo zbuluara ne nje kerkim per te fituar njohuri te reja ne perberjen fizike te objektit. Ata i kane raportuar gjetjet e tyre ne revisten ‘Journal Astrophysical’.

Crab Nebula in Multiple Wavelengths

“Krahasimi i ketyre imazheve te reja, te bera ne gjatesi vale te ndryshme, na jep nje pasuri te hollesishme te detajeve rreth Mjegullnajes se Gaforres. Megjithese Gaforrja eshte studiuar gjeresisht per vite, ne ende kemi shume per te mesuar rreth kesaj,” tha Dubner.

Perditesimi per here te fundit 12 maj,2017.

Tags:ESA/XMM-NEWTON, HUBBLE, MJEGULLNAJAT, OBSERVATORI CHANDRA I RREZEVE-X, TELESKOPI SPITZER, UNIVERSI

Advertisements