Click here for larger version of PIA21608Projeksioni i imazhit.Kliko ketu per nje pamje me te madhe:

Linjat e Perseritura te Pjerresise (ose LPP) jane rrjedhje sezonale ne shpatet e ngrohta dhe jane vecanerisht te zakonshme ne qender dhe lindje te kanionit Valles Marineris ne planetin Mars — sic shihen ne kete vezhgim nga Orbiteri Zbulues Marsian i NASA (MRO). Ky imazh mbulon nje zone te madhe plot me karakteristika interesante, por ky imazh i zgjeruar ne ngjyra nxjerr ne pah disa nga LPP.

Ndoshta tipare te ndryshme vete u ndertuan me kalimin e kohes nga rrjedhjet sezonale. Nje pjese e tipareve me LPP te bollshme jane te erreta, ndersa pjesa e poshtme eshte e ndritshme. Roli i ujit ne aktivitetin e LPP eshte nje teme diskutimi tani per tani.

Image credit: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

Imazhi eshte marre nga Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) duke perdorur instrumentin High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE).

Perditesimi per here te fundit 6 prill,2017.

Tags:MARSI, MAVEN,MARS ODYSSEY,MRO, PLANETET, SISTEMI DIELLOR

Advertisements