Siperfaqja e Ceres tregon prova per lloje te ndryshme rrjedhjesh qe tregojne pranine e akullit (sic pershkruhet ne PIA21471).

Nje lloj rrjedhe e tille rrethon kete krater te madh te formuar ne te djathte te ketij imazhi. Shkencetaret shohin karakteristika ne kete rrjedhe qe tregojne nje shkalle te ulet te ferkimit te brendshem brenda materialit te saj, dmth qe ka mundur te rrjedhe lehte dhe larg nga burimi i saj. Kjo mund te jete per shkak te perfshirjes se nje sasie te konsiderueshme te ujit te lengshem ose avujve te ujit ne shtrojen e nxjerre jashte. Kjo rrjedhe gjithashtu tregon nje kurriz te madh pergjate buzes se tij (por shihet me qarte vetem ne te majte te kraterit te madh). Keto karakteristika lidhen zakonisht me rrjedhjet ne Mars te quajtura “shtroje te lengshme te nxjerra jashte” (sic shihen per shembull ne PIA04947).

Ky tipar ndodhet ne jugperendim te kraterit Kerwan, rreth 40 grade gjeresi ne jug, 109 grade gjeresi lindore. Kjo eshte ne afersi te gjeresise ku kamera (GRaND) zbuloi pranine e akullit te pare ne Ceres (shikoje ne PIA21081).

Imazhi eshte marre me 7 gusht 2016 nga nje lartesi prej rreth 240 mije (390 kilometra) mbi Ceres. Rezolucioni i imazhit eshte rreth 120 metra (35 metra) per pixel.

Nje seri e plote e te te dhenave te Dawn eshte e arkivuar ne http://pds.nasa.gov/ .

Misioni Dawn menaxhohet nga JPL per Drejtorine e Shkences te NASA-s ne Uashington. Dawn eshte nje projekt i Programit ”Discovery” te drejtorise se shkences, menaxhuar nga qendra hapesinore Marshall e NASA-s ne Huntsville, Alabama. UCLA eshte pergjegjes per shkencen e pergjithshme te misionit Dawn. Orbital ATK, Inc, ne Dulles, Virxhinia,kane projektuar dhe ndertuar anijen. Qendra Aerohapesinore Gjermane,dhe Instituti Max Planck per kerkime ne Sistemin Diellor , Agjencia italiane e Hapesires dhe Instituti i astrofizikes kombetare italiane jane partnere nderkombetare ne ekipin e misionit.Per listen e plote te pjesemarreseve te misionit,shiko:http://dawn.jpl.nasa.gov/mission.

Image credit: NASA/JPL-Caltech/UCAL/MPS/DLR/IDA

Per me shume rreth misionit Dawn te NASA’s,shiko:http://dawn.jpl.nasa.gov.

Perditesimi per here te fundit 6 maj,2017.

Tags:CERES, PLANETET XHUXH, SISTEMI DIELLOR, SONDA DAWN

Advertisements