Duke perdorur nje teknike per te zbuluar planete te quajtur mikrolentet gravitacionale, astronomet kane zbuluar nje planet ne mase te tokes qe orbiton nje yll ultra-te ftohte rreth 12.750 vite drite larg.

Duke kombinuar te dhenat nga teleskopet hapesinore dhe ato tokesore, astronomet percaktuan se bota e sapoformuar eshte rreth 1.4 here me e madhe se masa e Tokes.E quajtur OGLE-2016-BLG-1195Lb, planeti orbiton nje xhuxh ultra-te ftohte ne vetem 1.16 here distancen Toke-Diell. Ylli prites,eshte vetem 7.8% e mases se diellit tone, eshte ose nje xhuxh i kafte ose nje yll shume i vogel xhuxh.

Sipas ekipit, OGLE-2016-BLG-1195Lb eshte jashtezakonisht i ftohte, madje edhe me i ftohte se Plutoni qe ndodhet ne Sistemin Diellor.

“Ky planet i fothte eshte planeti me masen me te ulet qe eshte gjendur ndonjehere permes mikrolenteve”, tha Dr. Yossi Shvartzvald, nje studiues ne JPL te NASA-s dhe autori kryesor i nje dokumenti te botuar ne ((arXiv.org preprint)) .

Mikrolentet ndodhin kur nje yll i perparme zmadhon driten e nje ylli ne sfond te cilet te dy rreshtohen njeri pas tjetrit.Nese ylli i planetit te pare ka planete, atehere planetet mund te zmadhohen gjithashtu ne driten e yllit ne sfond, por per nje periudhe me te shkurter kohe .Koha e sakte dhe shuma e zmadhimit te drites mund te zbuloje gjurme per natyren e yllit te planetit dhe planetit qe e shoqeron gjithashtu.

Ngjarja mikrolenteve planetare te OGLE-2016-BLG-1195 u zbulua per here te pare nga Ekspertiza e Lenteve Optike Gravitacional (OGLE).

Dr. Shvartzvald dhe bashkautoret me pas perdoren Teleskopin Hapesinor Spitzer te NASA-s dhe Rrjetin e Teleskopeve te Mikrolenteve ne Kore (KMTNet) per te gjurmuar ngjarjen dhe per te gjetur planetin.

Joint observations of the planetary microlensing event OGLE-2016-BLG-1195 by KMTNet and Spitzer. Image credit: Korea Astronomy and Space Science Institute.Observimet e kryrer nga Spitzer dhe KMTNet.Image credit: Korea Astronomy and Space Science Institute

OGLE-2016-BLG-1195Lb eshte i vendosur ne diskun galaktikor te Rruges se Qumeshtit, rreth 12.750 vite drite larg .

Nje pyetje e hapur eshte nese ekziston nje ndryshim ne shpeshtesine e planeteve ne fryerjen qendrore te Rruges se Qumeshtit aty ku eshte zbuluar egzoplaneti ne krahasim me diskun e saj.

OGLE-2016-BLG-1195Lb gjithashtu u shtohet dy zbulime te meparshme te mikrolenteve te planeteve tokesor(MOA-2007-BLG-192Lb dhe OGLE-2013-BLG-0341Lb) qe orbitojne yje xhuxhe.

“Keto sygjerojne se disqet protoplanetare te yjeve xhuxhe te fohtte kane mase te mjaftueshme per te formuar planete tokesore, sic u permenden gjithashtu me imazhin direkt te ketyre disqeve”, thane astronomet.

“Vendndodhja e ketyre planeteve, ne rreth 1 AU (distanca Toke-Diell), mbeshtet parashikimet e formimit te planeteve”.

Artikulli nga NASA/JPL

Per me shume rreth teleskopit Spitzer:
http://www.nasa.gov/spitzer dhe http://spitzer.caltech.edu

Elizabeth Landau
Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, Calif.
818-354-6425
elizabeth.landau@jpl.nasa.gov

Perditesimi per here te fundit 2 maj,2017.

Tags:EGZOPLANETE, TELESKOPI SPITZER, UNIVERSI

Advertisements