Dy misionet e NASA-s po japin detaje te reja per henat e akullta qe mbajne oqeane, – respektivisht per henen Europa te Jupiterit dhe Enceladus te Saturnit, duke rritur me tej interesin shkencor te ketyre dhe boteve por edhe te tjerave ne sistemin tone diellor dhe pertej. Gjetjet jane paraqitur ne letrat e botuara kete muaj nga hulumtuesit ne misionet e NASA-s Cassini ne Saturn dhe teleskopin hapesinore Hubble .

Ne letrat e publikuara, shkencetaret e Cassini deklaruan se nje forme energjie kimike duket te ekzistoje ne Enceladusin hene e Saturnit dhe hulumtuesit e Hubble raportojne prova shtese te shtengullave qe shperthyen nga hena e Jupiterit Europa.

Keto imazhe te perbera tregojne nje shtengulle te dyshimte materialesh qe shperthyen dy vjet ndermjet nga i njejti vend ne henen e akullt te Jupiterit Europa. Imazhet forcojne deshmin se shtengullat jane nje fenomen i vertete, qe ndodhin ne te njejtin vend te henes Europa te Jupiterit.

Te dy shtengullat, fotografuar ne driten ultravjollce nga teleskopi Hubble i NASA/ESA’s, u shikuan ne kete pamje teksa hena kaloi perpara Jupiterit.

Imazhi i ri, treguar ne te djathte, ngrihet rreth 100 kilometra mbi siperfaqen e ngrire te Europes. Imazhi eshte marre me 22 shkurt 2016. Shtengullat ne imazhin ne te majte, jane vezhguar nga Hubble me 17 mars 2014, dhe eshte shikuar te ndodhi nga i njejti vend. Eshte vleresuar te jete rreth 40 kilometra i larte. Fotoja e Europes, e mbivendosur ne imazhin Hubble, eshte marre nga te dhenat nga misioni Galileo i NASA-s ne Jupiter.

Shtengullat perputhen me vendndodhjen e nje vendi te pazakonte te ngrohte ne koren e akullt te henes, shikuar ne fund te viteve 1990 nga anija Galileo. Materiali i leshuar ne formen e shtengullave shikuar nga Hubble mund te lidhet me oqeanin global qe besohet te jete i pranishem nen kore e ngrire te henes Europa.

Linket:

Credit:NASA, ESA, W. Sparks (STScI), and the USGS Astrogeology Science Center

P-2017 –34

Perditesimi per here te fundit 28 prill,2017.

Tags:HENAT E SISTEMIT DIELLOR, HUBBLE, JUPITERI, SISTEMI DIELLOR

Advertisements