Click here for larger version of PIA21601Projeksioni i imazhit

Megjithese Marsi eshte i njohur per vullkanin me te madh ne sistemin tone diellor –
ate te Olympus Mons, ne gjithashtu gjejme karakteristika te vogla vullkanike ne siperfaqen e tij, sic tregohet ne kete imazh marre nga kamera HiRISE ne bordin e Orbiterit Zbulues Marsian-MRO te NASA’s .

Kjo carje, me pak se 500 metra ne pjesen me te gjere te saj, qendron ne nje rajon te njohur si Tharsis dhe besohet te jete nje rryme nga e cila llava rrjedhte ne shperthimet e lashta.

Vellimi i pergjithshem i llaves se leshuar nga kjo ndarje eshte shume me pak se ajo qe do te shpertheje nga vullkanet e aferta, por shenja e lene ne peisazhin eshte dramatike megjithate.

Image credit: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

Imazhi eshte marre nga Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) duke perdorur instrumentin High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE).

Perditesimi per here te fundit 27 mars,2017.

Tags:MARSI, MAVEN,MARS ODYSSEY,MRO, PLANETET, SISTEMI DIELLOR

Advertisements