Anija kozmike e NASA-s Cassini ka rikthyer kontaktet me Token pas zhytjes se pare te suksesshme permes boshllekut te ngushte midis planetit Saturn dhe unazave te tij me 26 prill 2017. Anija kozmike eshte ende ne procesin e kthimit te te dhenave shkencore dhe inxhinierike te mbledhura gjate kalimit te tij — permes kompleksit Goldstone te Rrjetit te Thelle te Hapesire (DSN) se NASA-s ne shkretetiren Mojave te Kalifornise. DSN mori sinjalin e Cassinit ne oren 8′ mengjesit duke trasmetuar .

Me poshte disa imazhe te kthyera nga Cassini gjate zhytjes se pare midis Saturnit dhe Unazave:

Unprocessed image from Cassini Ky imazh i paperpunuar tregon karakteristikat ne atmosferen e Saturnit nga me afer se kurre me pare. Pamja ishte kapur nga anijen kozmike e NASA-s Cassini gjate zhytjes se saj se pare te Finales se Madhe bere me 26 prill 2017.Credits: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Unprocessed image from CassiniKy imazh i paperpunuar tregon karakteristikat ne atmosferen e Saturnit nga me afer se kurre me pare. Pamja ishte kapur nga anijen kozmike e NASA-s Cassini gjate zhytjes se saj se pare te Finales se Madhe bere me 26 prill 2017.Credits: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Unprocessed image from CassiniKy imazh i paperpunuar tregon karakteristikat ne atmosferen e Saturnit nga me afer se kurre me pare. Pamja ishte kapur nga anijen kozmike e NASA-s Cassini gjate zhytjes se saj se pare te Finales se Madhe bere me 26 prill 2017.Credits: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

“Ne traditen e madhe te eksplorimit, anija kozmike e NASA-s Cassini ka lene serish nje gjurme, duke treguar mrekulli te reja dhe duke demonstruar se ku mund te na dergoje kurioziteti nese guxojme”, tha Jim Green — drejtor i Divizionit te Shkencave Planetare ne Shtabin e NASA-s ne Uashington SHBA .

Teksa po zhytej midis boshllekut , Cassini kaloi rreth 1.900 kilometra (3.000 kilometra) mbi rete e Saturnit (ku presioni i ajrit eshte 1 bar – i krahasueshem me presionin atmosferik te Tokes ne nivelin e detit) dhe brenda rreth 300 kilometra ) te unazave me te brendshme te dukshme te saturnit

Ndersa menaxheret e misionit ishin te bindur se Cassini do te kalonte me sukses kete boshllek, ata moren masa paraprake shtese me kete zhytje te pare, pasi rajoni nuk eshte eksploruar me perpara.

Boshlleku midis unazave dhe majes se atmosferes se Saturnit eshte rreth 1,500 milje (2,000 kilometra) e gjere. Modelet me te mira per rajonin sugjeronin se nese do te kishte grimca unazore ne zonen ku Cassini do kalonte planin unazor, ata do te ishin te vogla, ne shkalla te njejte me grimcat e tymit. Anija kaloi neper kete rajon me shpejtesi prej rreth 77,000 mph (124,000 km / h) ne krahasim me planetin, keshtu qe grimcat e vogla qe godasin nje zone delikate te anijes mund te caktivizonte anijen,duke e nxjerre jashte kontrrollit.

Zhytja tjeter e Cassini permes boshllekut eshte planifikuar per ne 2 maj.

Shikoje kete video ne YouTube.Bere nga JPL

Leshuar ne vitin 1997, Cassini arriti ne Saturn ne vitin 2004. Pas fluturimit te fundit me henen e madhe ate te Titanit me 21 prill PDT (22 prill EDT), Cassini filloi misionin te quajtur “Finalja e Madhe”. Gjate ketij kapitulli perfundimtar, Cassini do kaloi tek Saturni perafersisht nje here ne jave, duke bere nje total prej 22 zhytjesh midis unazave dhe planetit.Anija kozmike eshte ne nje trajektore qe perfundimisht do te zhytet ne atmosferen e Saturnit – dhe do t’i jape fund misionit  – me 15 shtator 2017.

Per me shume informacion rreth Finales se Madhe me imazhe,video dhe artikuj vizitoni:

https://saturn.jpl.nasa.gov/grandfinale dhe https://saturn.jpl.nasa.gov/mission/grand-finale/why-cassini-matters/

Misioni Cassini-Huygens eshte nje projekt bashkepunues i NASA-s, ESA’s dhe Agjencine Italiane te Hapesires.Jet Propulsion Laboratory i NASA-s, nje ndarje e Caltech (Insituti i Teknologjise  Kaliforni) ne Pasadena, menaxhon misionin per Drejtorine e Misioneve shkencore te NASA-s, Washington. JPL ka projektuar, zhvilluar Orbiterin Cassini.

Image Credit: Cassini Imaging Team, ISS, JPL, ESA, NASA

Per me shume informacion rreth Cassini,vizitoni:

1-http://www.nasa.gov/cassini

2-http://saturn.jpl.nasa.gov

Kontakt:

Preston Dyches
Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, Calif.
818-354-7013
preston.dyches@jpl.nasa.gov

Dwayne Brown/Laurie Cantillo
NASA Headquarters, Washington
202-358-1726 / 202-358-1077
Dwayne.c.brown@nasa.gov / Laura.l.cantillo@nasa.gov

P-2017 –36

Perditesimi per here te fundit 27 prill,2017.

Tags:CASSINI, EKSPLORIMI I SISTEMIT DIELLOR, JET PROPULSION LABORATORY, PLANETET, SATURNI

Advertisements