Anija e NASA’s Dawn ka zbuluar shume rreshqitje te tokes ne Ceres, te cilat studiuesit i interpretojne se jane formuar nga nje sasi e konsiderueshme e akullit te ujit. Nje studim i vitit 2017 publikuar ne revisten ‘Nature Geoscience’ klasifikon tre lloje te ketyre rrjedhave te mbeturinave.

Figura 1 (e mbetur ne montazh) tregon nje shembull te karakteristikave te rrjedhjes i njohur si “Lloji I”, te cilat jane relativisht te rrumbullaketa dhe te medha, kane siperfaqe te sheshta e te trasha ne skajet e tyre. Ato duken te ngjashme me akullnajat e shkembinjve dhe rreshqitjet e akullta ne toke. Lloji i rreshqitjes se dheut gjendet me se shumti ne lartesi te larta, ne te cilen akulli me i madh mendohet se qendron prane siperfaqes se Ceres.

click here for larger version for PIA21471 Figura 1–Imazhi sipas shkalles

Figura 2 (ne qender) tregon nje shembull te nje tipari te rrjedhes se Llojit II. Tiparet e llojit II jane shpesh me te holla dhe me te gjata se lloji I dhe jane lloji me i zakonshem i rreshqitjes se dheut mbi Ceres. Ato duken me shume si orteqet qe rreshqasin ne toke.

click here for larger version for PIA21471 Figura 2–Imazhi sipas shkalles

Figura 3 (djathtas) tregon nje shembull te funksionit te rrjedhes se “Llojit III” ne kraterin Datan ne siperfaqen e planetit xhuxh Ceres. Autoret mendojne se rreshqitjet e dheut te tipit III lidhen me krateret e formuara dhe mund te jene formuar gjate ngjarjeve te formimit te akullit mbi Ceres.Karakteristikat i ngjajne materialeve te lengshme te nxjerra nga krateret ne rajonet e akullta si ato te Marsit dhe ne henen e Jupiterit Ganymede.

click here for larger version for PIA21471 Figura 3–Imazhi sipas shkalles

Nje seri e plote e te te dhenave te Dawn eshte e arkivuar ne http://pds.nasa.gov/ .

Misioni Dawn menaxhohet nga JPL per Drejtorine e Shkences te NASA-s ne Uashington. Dawn eshte nje projekt i Programit ”Discovery” te drejtorise se shkences, menaxhuar nga qendra hapesinore Marshall e NASA-s ne Huntsville, Alabama. UCLA eshte pergjegjes per shkencen e pergjithshme te misionit Dawn. Orbital ATK, Inc, ne Dulles, Virxhinia,kane projektuar dhe ndertuar anijen. Qendra Aerohapesinore Gjermane,dhe Instituti Max Planck per kerkime ne Sistemin Diellor , Agjencia italiane e Hapesires dhe Instituti i astrofizikes kombetare italiane jane partnere nderkombetare ne ekipin e misionit.Per listen e plote te pjesemarreseve te misionit,shiko:http://dawn.jpl.nasa.gov/mission.

Image credit: NASA/JPL-Caltech/UCAL/MPS/DLR/IDA

Per me shume rreth misionit Dawn te NASA’s,shiko:http://dawn.jpl.nasa.gov.

Perditesimi per here te fundit 24 prill,2017.

P-2017 –37

Tags:CERES, PLANETET XHUXH, SISTEMI DIELLOR, SONDA DAWN

Advertisements