Click here for larger version of PIA21494Projeksioni i imazhit.Kliko ketu per pamje me te madhe te imazhit:

Nje vezhgim i ri nga Orbiter i Zbulues Marsian i NASA-s (MRO) kap platformen e uljes qe roveri Opportunity i NASA’s la ne kraterin ‘te quajtur Eagle’ me shume se 13 vjet .

Skena perfshin kraterin Eagle dhe vendin e uljes se roverit Opportunity afer parashutes dhe platformes qe roveri u ul, me 10 prill 2017,te marra nga kamera High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) ne bordin e MRO’s.

Kjo eshte pamja e pare me ngjyra nga HiRISE e skenes se kraterit Eagle . Orbiter i Zbulues Marsian filloi te orbitonte Marsin me shume se dy vjet pas uljes se roverit Opportunity. Nje nga imazhet e para nga HiRISE ne vitin 2006 treguan roverin Opportunity ne buze te nje krateri shume me te madh — kraterin Victoria, gati 4 milje (rreth 6 kilometra) ne jug te vendit te uljes. Kamerat e roverit regjistruan gjithashtu nje pamje te kraterit Eagle  (shikoje ketu  PIA05214) ate vit.

Krateri Eagle eshte ne te djathten e siperme te imazhit te ri. Puna e platformes se landerit u perfundua sapo roveri doli jashte tij dhe filloj te eksploronte marsin. Parashuta dhe platforma jane ne pjesen e poshtme ne te majte.

Pas largimit nga landeri dhe eksplorimit te kraterit Eagle , roveri regjistroi nje pamje te ketij krateri sic mund te shihet ketu PIA05755.Opportunity edhe sot pas 13 vitesh po eksploron siperfaqen e marsit .

Per me shume rreth orbiterit MRO vizitoni:http://mars.nasa.gov/mro

P-2017 –31

Perditesimi per here te fundit 23 prill,2017.

Tags:MARSI, MAVEN,MARS ODYSSEY,MRO, PLANETET, ROVERAT CURIOSITY & OPPORTUNITY & SPIRIT, SISTEMI DIELLOR

Advertisements