Shkencetare ne Universitetin e Waterloo, Kanada, ka qene ne gjendje te kapin imazhin e pare te perbere te nje ure te materies se erret qe lidh galaktikat se bashku. Imazhi konfirmon parashikimet se galaktikat ne te gjithe Universin jane te lidhura se bashku permes nje rrjeti kozmik te lidhur me materien e erret qe deri me tani ka qene i pa pavezhgueshem.

“Per dekada me radhe, studiuesit kane qene duke parashikuar ekzistencen e filamenteve  te materies se erret midis galaktikave qe veprojne si nje superstrukture qe lidh galaktika se bashku,” tha Profesori Mike Hudson, nga Departamenti i fizikes dhe astronomise ne Universitetin e Waterloo.

“Ky imazh na shtyn pertej parashikimeve per dicka qe ne mund te shohim dhe ta masim.”

Prof. Hudson dhe kolegu i tij, Seth Epps, perdoren nje teknike te quajtur lentet e dobeta gravitacionale, nje efekt qe shkakton qe imazhet e galaktikave te largeta te shtremberohen pak nen ndikimin e nje mase te papare te tille si nje planet, nje vrime te zeze, ose ne kete rast , materia e erret.

Efekti eshte matur ne imazhet nga nje sondazh multi-vjecar te qiellit ne Teleskopin Hawaii.

Hulumtuesit kombinuan imazhe e lenteve gravitocionale nga me shumese 23.000 cifte te galaktikave te vendosura rreth 4,5 miliarde vite drite larg per te krijuar nje imazh te perbere qe tregon pranine e materies se zeze midis dy galaktikave.

Rezultatet tregojne filamentet e materies se erret si nje ure e forte ne mes te sistemeve me pak se 40 milion vite-drite larg.

Duke perdorur kete teknike, ne nuk jemi vetem ne gjendje per te shikuar se si keto filamente te materies se erret ne univers ekzistojne, ne jemi ne gjendje per te shikuar shkallen ne te cilen keto filamente lidhin galaktikat se bashku,” tha Epps.

Ky hulumtim eshte publikuar ne Njoftimet Mujore te ‘the Royal Astronomical Society’.(arXiv.org preprint)


Ky artikull eshte marre nga nje tekst i sguruar nga Universiti Waterloo.

Perditesimi per here te fundit 26 nentor, 2017.

Tags:GALAKTIKA, UNIVERSI

Advertisements